Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Αίγυπτος: Τριετής ποινή κάθειρξης σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Αντιδράσεις από την διεθνή κοινότητα

Egypt_AlJazeera_journalists_verdict_06232014.jpg

Σε φυλάκιση τριών ετών με την κατηγορία ότι εργάζονταν χωρίς άδεια και ότι μετέδιδαν επιβλαβές για τη χώρα υλικό καταδίκασε αιγυπτιακό δικαστήριο τρεις δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Η ετυμηγορία της νέας δίκης αφορά τους Μοχάμεντ Φάχμι, που αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητα και είναιΚκαναδός πολίτης, τον αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ και τον Αυστραλιανό Πέτερ Γκρέστε, ο οποίος απελάθηκε τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον δικαστεί, οι κατηγορούμενοι, τους οποίους ο τοπικός τύπος αποκαλεί «Ο πυρήνας του Μάριοτ» επειδή δούλευαν από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που ανήκει σε αυτή την αλυσίδα, «δεν είναι δημοσιογράφοι και δεν είναι μέλη της ένωσης δημοσιογράφων» και μεταδίδουν ειδήσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που δεν διαθέτει άδεια.

 Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πει πως η σύλληψή τους είναι μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της ελευθερίας της έκφρασης αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στα μέσα του 2013 έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Οι τρεις άνδρες είχαν καταδικαστεί αρχικά σε ποινές κάθειρξης επτά έως 10 ετών με κατηγορίες που περιελάμβαναν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων με σκοπό την υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. Μουσουλμανική Αδελφότητα). Ωστόσο τον Ιανουάριο εφετείο αποφάσισε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης.

Ο Φάχμι και ο Μοχάμεντ, που είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση τον Φεβρουάριο αφού πέρασαν πάνω από ένα χρόνο στη φυλακή, συνελήφθησαν εκ νέου μετά τη σημερινή ετυμηγορία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By