Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Είπε ψέματα και «ανάγκασε» τη Νότια Αυστραλία σε εξαήμερο lockdown!

Μοιράζει τρολιά αλλά είναι αλήθεια. Η Νότια Αυστραλία θα βγει πολύ νωρίτερα από το εξαήμερο σκληρό lockdown αφού τα μέτρα αποφασίστηκαν γιατί ένας εργαζόμενος πιτσαρία είπε… ψεμάτα!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για το… τί συμβαίνει με το lockdown στη Νότια Αυστραλία.

Πριν από δυο μέρες, η κυβέρνηση της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας ανακοίνωσε lockdown έξι ημερών. Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, οι πολίτες θα έπρεπε να μείνουν σπίτι, οι επιχειρήσεις να κλείσουν και όσα αυτά για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση ενός, όπως πίστευαν όλοι, πολύ μεταδοτικού στελέχους του κορονοϊού.

Και το πίστεψαν αυτό βασισμένοι στη μαρτυρία ενός εργαζόμενου σε πιτσαρία, η οποία συνδέεται με την εξάπλωση του κορονοϊού στην πολιτεία. Ο άνδρας αυτός απέκρυψε, όταν μίλησε στην υπηρεσία ιχνηλάτησης, ότι εργαζόταν στη συγκεκριμένη πιτσαρία. Υποστήριξε ότι είχε αγοράσει μια φορά μόνο πίτσα από εκεί!

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, ο άνδρας αυτός, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Στίβεν Μάρσαλ, είχε εργαστεί στην πιτσαρία και είχε κάνει πολλές βάρδιες εκεί μαζί με έναν άλλο εργζόμενο, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό.

Οι αρχές υπέθεσαν στη συνέχεια ότι ο άνδρας αυτός, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, προσεβλήθη από τον ιό κατά τη διάρκεια πολύ μικρής έκθεσής του, πράγμα το οποίο τους οδήγησε να πιστέψουν ότι το στέλεχος αυτό πρέπει να είναι πολύ μεταδοτικό.

“Ωστόσο η ιστορία τους δεν έβγαζε νόημα. Τους κυνηγήσαμε. Τώρα ξέρουμε ότι είπαν ψέματα”, σημείωσε ο Μάρσαλ. “Αν αυτός ο άνθρωπος είχε πει την αλήθεια στις ομάδες ιχνηλάτησης επαφών, δεν θα είχαμε μπει σε εξαήμερη καραντίνα”, τόνισε.

“Το να πω ότι βγάζω καπνούς για τις ενέργειες αυτού του προσώπου είναι πολύ λίγο. Οι εγωιστικές ενέργειες αυτού του ατόμου έβαλαν όλη μας την πολιτεία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση”, συνέχισε.

Αν και το ξέσπασμα της COVID-19 στην Νότια Αυστραλία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, οι περιορισμοί, πρόσθεσε ο Μάρσαλ, θα αρθούν νωρίς, με την ισχύ της εντολής που δόθηκε στους κατοίκους για παραμονή στο σπίτι να εκπνέει ήδη από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, όταν θα επιτραπεί επίσης να ανοίξουν οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για το τι είδους τιμωρία μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνδρας αυτός, ο αρχηγός της αστυνομίας Γκραντ Στίβενς δήλωσε ότι δεν προβλέπεται “κάποια ποινή” για την ψευδομαρτυρία στις υπηρεσίες ιχνηλάτησης στην τρέχουσα νομοθεσία, αν και αυτή μάλλον θα αναθεωρηθεί. “Νομίζω ότι λέω το προφανές, αν πω ότι οι ενέργειες αυτού του προσώπου είχαν έναν ολέθριο αντίκτυπο στην κοινότητά μας”, σημείωσε επίσης ο Στίβενς. “Δεν μας έλειπε η δοκιμασία αυτή”, πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι η ομάδα που ερευνούσε τις πληροφορίες που είχε δώσει αυτός ο άνδρας στην υπηρεσία ιχνηλάτησης επαφών δεν ήταν ικανοποιημένη “από το αίσθημα που είχε αποκομίσει” από την ιστορία του. Ωστόσο ο Στίβενς σημείωσε ότι δεν θα διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το πιθανό κίνητρο του άντρα για την παραπλάνηση της υπηρεσίας ιχνηλάτησης.

Η Νότια Αυστραλία, πολιτεία με 1,8 εκατομμύριο κατοίκους, έχει καταγράψει 25 κρούσματα μέχρι στιγμής από το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού, το οποίο συνδέεται με έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Βρετανία. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις ερχόμενες ημέρες.

Η Αυστραλία στο σύνολό της έχει καταφέρει με σχετική επιτυχία να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετρώντας μόνον περίπου 95 ενεργά κρούσματα αυτήν τη στιγμή.

Η πολιτεία της Βικτόρια ανακοίνωσε εξάλλου ότι σήμερα είναι η 21η ημέρα με μηδενικό αριθμό κρουσμάτων, πράγμα το οποίο κατορθώθηκε έπειτα από ένα μαραθώνιο lockdown που είχε επιβληθεί στην πρωτεύουσά της και δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας, τη Μελβούρνη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By