Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ: Σύμφωνη η Σαουδική Αραβία – Ενθαρρύνει την έναρξη διαπραγματεύσεων

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε αργά την Τρίτη την υποστήριξή της σε όλες τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Παλαιστινιακού Προβλήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών του βασιλείου.

Το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας πρόσθεσε ότι το Ριάντ αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατάρτιση ενός συνολικού ειρηνευτικού σχεδίου (για την προσέγγιση) μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

Η ίδια ανακοίνωση ανέφερε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία ενθαρρύνει την έναρξη άμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Τοειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή παρουσίασε την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών» για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Το σχέδιό του απορρίφθηκε ήδη από την παλαιστινιακή Χαμάς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ενώ σφοδρές υπήρξαν και οι αντιδράσεις άλλων χωρών.

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στην τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου σχεδίου, κάνοντας λόγο για ένα «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.

Το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές «συνθήκες», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας». Θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε στο twitter έναν χάρτη που σκιαγραφεί επί χάρτου το προτεινόμενο σχέδιό του για την Μέση Ανατολή.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By