Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Έκανε πίσω ο Βούτσης: Μετά από κλήρωση Δανέλλης – Μαυρωτάς στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας

Σε απόσυρση της απόφασης με την οποία τοποθετήθηκε ο Σπύρος Δανέλλης μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων προχώρησε ο κ. Νίκος Βούτσης μετά τις καταγγελίες της ΝΔ περί εκτροπής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες επισήμανε ότι υπήρξε σύνθεση απόψεων στην συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων με αποτέλεσμα να αποσύρει την αρχική του απόφαση για προσθήκη του κ. Δανέλλη στην επίμαχη επιτροπή και να προκρίνει νέο τρόπο ανασύνθεσης των μελών της.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα επιλεγούν μετά από κλήρωση δύο εκ των Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Μαυρωτά για να πληρώσουν αντίστοιχες θέσεις. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των μελών της επιτροπής αυξάνει σε 56. Με την ολοκλήρωση της κλήρωσης, στην επιτροπή θα μετέχουν οι κ.Δανέλλης και Μαυρωτάς.

Ωστόσο, αναμένεται και επισήμως η διαγραφή του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ της ΔΗΣΥ που θα μειώσει τις θέσεις που δικαιούται το κόμμα στην επιτροπή από 4 σε 3. Αρα, ο συνολικός αριθμός ξαναπέφτει στους 55 και παράλληλα «κλειδώνει» και η θετική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. σίγουρα ένας εκ των Μαυρωτά – Δανέλλη θα κληρωθούν).

Εάν όμως η ΚΟ της ΔΗΣΥ διατηρήσει την κοινοβουλευτική της ισχύ και τις θέσεις που δικαιούται στην επιτροπή, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να λήξει η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή με ισόπαλο σκορ 28 – 28.

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κώστας Τσιάρας είχε καλέσει τον κ.Βούτση να ανακαλέσει την απόφασή του για τον ορισμό Δανέλλη.

Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία η απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να τοποθετήσει τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Δανέλλη στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και εθνικής άμυνας διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό θετική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών, συνιστούσε συνταγματική εκτροπή.

Ο γραμματέας τις ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε πως «Η ΝΔ ανέδειξε στην Διάσκεψη των Προέδρων το θέμα της τοποθέτησης του Σπύρου Δανέλλη στην επιτροπή με απόφαση του Προέδρου της Βουλής.

Θεωρούμε πως ενόψει της κρίσιμης απόφασης δεν μπορεί να ακολουθούνται διαδικασίες που εγείρουν ερωτηματικά και πιθανές σκοπιμότητες. Επιμένουμε ότι για τις κενές θέσεις της επιτροπής πρέπει να γίνεται κλήρωση. Οποιαδήποτε άλλη απόφαση του προέδρου σχετικά με το θέμα συνιστά εκτροπή».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By