Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Έκκληση από ΕΚΠΑ να σταματήσει η κατάληψη

Για εγκατάλειψη του Ιδρύματος από την Πολιτεία κάνουν λόγο οι Πρυτανικές Αρχές

katalipsi600_191113

«Καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της κατάληψης στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου, που συνεχίζεται για δέκατη μέρα, κρούουν οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη τους για το γεγονός ότι το Ίδρυμα έχει εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία.

Οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας ότι οι βασικές λειτουργίες του έχουν νεκρώσει. Όπως αναφέρουν ενδεικτικά, η κεντρική διοίκηση είναι εντελώς αποκομμένη από τις κοσμητείες και τα 30 και πλέον τμήματα του Πανεπιστημίου, ενώ η παρακώλυση της λειτουργίας του κεντρικού πρωτοκόλλου του Ιδρύματος έχει επιφέρει αδυναμία επικοινωνίας του Πανεπιστημίου με δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικούς φορείς.

Παράλληλα, η λειτουργία της Συγκλήτου και των λοιπών συλλογικών οργάνων έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, και η φοιτητική μέριμνα υπολειτουργεί, εφόσον οι πρυτανικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα, όπως τονίζουν, να επέμβουν σε επείγοντα θέματα.

Οι υπηρεσίες διεθνών σχέσεων και τα προγράμματα Εrasmus για την ανταλλαγή των φοιτητών έχουν επίσης αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ οι ορκωμοσίες των φοιτητών μετατίθενται ή αναβάλλονται διαρκώς. «Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ημερών, έχουμε επανειλημμένα προσπαθήσει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να τερματισθεί η κατάσταση αυτή, χωρίς αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και σε όλες τις χώρες του πολιτισμένου κόσμου, να αφήνεται σε κατάληψη και εγκατάλειψη ένα κεντρικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο για τόσες ημέρες», υπογραμμίζουν οι πρυτανικές αρχές, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη τους γι’ αυτόν τον «αρνητικό άθλο».

By