Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Έκκληση Ολάντ για καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Βολές κατά της Μπόκο Χαράμ και των τζιχαντιστών

oland

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε έκκληση για «συλλογική και αποφασιστική» απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία, καταγγέλλοντας τις σφαγές που διαπράττονται στη Νιγηρία από τους ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ.

Η οργάνωση διαπράττει «πραγματικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο κ. Ολάντ, σε τελετή για το διπλωματικό σώμα στο προεδρικό μέγαρο. «Πλέον, δεν απαγάγουν μόνο γυναίκες, πράγμα που από μόνο του είναι φρικιαστικό, αλλά σφάζουν παιδιά, ισοπεδώνουν χωριά και ολόκληρες πόλεις», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρέπει να στηρίξουμε τις χώρες που απειλούνται από αυτήν τη μάστιγα: τη Νιγηρία αλλά επίσης και το Καμερούν, τον Νίγηρα και το Τσαντ», συνέχισε, εξηγώντας ότι «η κατάσταση αυτή απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

«Όποιες κι αν είναι οι απόψεις μας, όποιες κι αν είναι οι διαφωνίες μας, έχουμε επιδείξει ενότητας απέναντι στον κοινό εχθρό που έχει ένα όνομα: την τρομοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. «Της έχουμε κηρύξει τον πόλεμο, όχι όμως έναν πόλεμο εναντίον μιας θρησκείας αλλά έναν πόλεμο εναντίον του μίσους», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι «οι επιθέσεις του Παρισιού αποτελούν μια προσβολή για το Ισλάμ» και ότι «τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας είναι οι μουσουλμάνοι».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκτίμησε εξάλλου ότι από τους περίπου 40.000 τζιχαντιστές που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία «το 1/3 είναι ξένοι».

«Θα πρέπει να βελτιώσουμε τη διεθνή συνεργασία, να μοιραζόμαστε τις απαραίτητες πληροφορίες για τις μετακινήσεις των τζιχαντιστών, για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση που μπορεί να απολαμβάνουν οι τρομοκράτες», συνέχισε, επισημαίνοντας επίσης ότι θα πρέπει να ενταθεί και ο αγώνας εναντίον των λαθρεμπόρων όπλων.

By