Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εκκωφαντική σιωπή από την UEFA μετά τις προκλήσεις Τούρκων και Βούλγαρων

.Το γεγονός ότι οι Άγγλοι απάντησαν μέσα στο γήπεδο ταπεινώνοντας τους αντιπάλους με το τεικό 6-0, έχει τη λιγότερη σημασία.

Αυτό που μετράει είναι πως αφενός έχουμε φτάσει στον 21ο αιώνα και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που μιμούνται ήχους μαϊμούδων σε κάποια κερκίδα όταν ένας μαύρος παίκτης έχει τη μπάλα στα πόδια του.

Αφετέρου πως η «σκληρή» και «αμείλικτη» σε άλλα θέματα UEFA κάνει σα να μη βλέπει τα όσα γίνονται…

Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι στην ανασκόπηση των χθεσινών αγώνων για τα προκριματικά του Euro 2020,στο επίσημο site της ομοσπονδίας, δεν αναφέρεται λέξη, δεν αναφέρεται λέξη από όσα έγιναν στις κερκίδες του σταδίου «Βασίλ Λέφσκι» στη Σόφια χθες βράδυ, παρά μόνο αναφορά στο αγωνιστικό σκέλος.

Ακόμα πιο εξοργιστικό, όπως αναφέρουν και οι Άγγλοι, είναι το γεγονός πως στη live ενημέρωση του αγώνα το site της UEFA έγραψε απλά «Υπάρχει μία μικρή διακοπή στο ματς», χωρίς να αναφέρει το λόγο που ο Κροάτης διαιτητής, Ιβάν Μπέμπεκ προχώρησε σε αυτή.

Σήμερα μάλιστα ενώ όλα τα ΜΜΕ ανά την Ευρώπη σχολιάζουν όσα έγιναν χθες, η UEFA ανακοίνωσε πως δεν θα τοποθετηθεί επί των γεγονότων πριν από την Τρίτη (22/10) καθώς θα εξετάσει όλα τα στοιχεία πρώτα.

Ο πρόεδρος της αγγλικής ομοσπονδίας Γκρεγκ Κλαρκ πάντως σήμερα έκανε επίσημη δήλωση στην οποία κάλεσε την UEFA να πάρει πολύ σοβαρά το γεγονός.

Υπογράμμισε επίσης πως αν ενδιαφέρει όντως την ομοσπονδία και θέλει να επενδύσει στην καμπάνια «Equal Game» κατά του ρατσιμού, που προωθεί, θα πρέπει να σταματήσει να σταματήσει να βάζει πενιχρά πρόστιμα και ποινές κεκελεισμένων των θυρών και να προχωρήσει σε οριστικούς αποκλεισμούς κάθε υπαίτιας ομάδας.

Ταυτόχρονα από σήμερα το πρωί τα social media έχουν γεμίσει αγανακτισμένες αλλά και ειρωνικές αναρτήσεις προς την στάση της UEFA απέναντι στο ρατσισμό αλλά και με άλλες που απαιτούν την αυστηροποίηση των ποινών προς τέτοια φαινόμενα.

Αν γυρίσουμε λίγο πίσω το χρόνο εξάλλου, ήταν Απρίλιος του 2013 όταν ο τότε γενικός γραμματέας της UEFA, και νυν πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο μιλούσε στο συνέδριο SoccerEx, που διεξαγόταν στο Μάντσεστερ,
για «μηδενική ανοχή» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στο ρατσισμό κάνοντας λόγο για ποινές που ΔΙΝΟΥΝ τη δυνατότητα στον εκάστοτε διαιτητή να διακόψει έναν αγώνα λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς παικτών ή θεατών.

Για να είμαστε ακριβείς η UEFA θέσπισε ένα συγκεκριμένο προωτόκολλο το οποίο επικαιροποίησε το Νοέμβριο του 2018, με αφορμή τα ναζιστικά σύμβολα που ύψωσε μερίδα οπαδών στο ΟΑΚΑ κατά το ματς την Εθνική μας ομάδας με την Εσθονία, ανέφερε ρητά τα εξής όσον αφορά τα θέματα ρατσισμού:

– Οι διαιτητές θα πρέπει να σταματούν, να διακόπτουν ή ακόμη και να εγκαταλείψουν έναν αγώνα, εάν συμβούν ρατσιστικά επεισόδια. Υπάρχουν οι οδηγίες τριών βημάτων: Να διακοπεί πρώτα ένας αγώνας και να δοθεί μια δημόσια προειδοποίηση. Δεύτερον, ο αγώνας να διακοπεί για μια χρονική περίοδο.

Τρίτον, και μετά από συντονισμό με τους αξιωματικούς ασφαλείας, ο αγώνας θα σταματήσει εάν δεν έχει παύσει η ρατσιστική συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η υπεύθυνη ομάδα χάνει το παιχνίδι.

-Οποιοσδήποτε παίκτης ή επίσημος υπάλληλος της ομάδας που έχει κριθεί ένοχος για ρατσιστική συμπεριφορά πρέπει να τιμωρηθεί για τουλάχιστον δέκα αγώνες ή αντίστοιχη χρονική περίοδο για τους εκπροσώπους των συλλόγων.

– Εάν οι φίλαθλοι μιας ομάδας ή μιας εθνικής ομάδας συμμετέχουν σε ρατσιστική συμπεριφορά, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις (για πρώτο αδίκημα) με μερικό κλείσιμο σταδίου σχετικά με το τμήμα όπου συνέβη το ρατσιστικό επεισόδιο.

Για ένα δεύτερο αδίκημα, πρέπει να επιβληθεί πλήρες κλείσιμο σταδίου, καθώς και οικονομική ποινή ύψους 50.000. Επιπλέον, οι φίλαθλοι που κρίνονται ένοχοι ρατσιστικής συμπεριφοράς θα πρέπει να αποκλείονται από το να παρευρίσκονται στα γήπεδα, στο μέλλον, από τις κρατικές αρχές.

– Οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες καλούνται να εφαρμόσουν προγράμματα ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Επιπλέον, πρέπει να συνοδεύονται από πειθαρχικές κυρώσεις για οποιαδήποτε ρατσιστική συμπεριφορά προγράμματα ευαισθητοποίησης, τα οποία οι οργανώσεις κατά του ρατσισμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν με άνεση.

Η εκπαίδευση θα γίνει για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.

– Οι παίκτες και οι προπονητές πρέπει επίσης να είναι πρωτοπόροι στην καταπολέμηση του ρατσισμού. Μιλήστε ενάντια σε αυτό, είναι μέρος του καθήκοντός σας στο ποδόσφαιρο.

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά έχουν γίνει πράξη πλην των προστίμων που εισπράττει με τη… σέσουλα η UEFA, η οποία φαίνεται απλά να πετάει το μπαλάκι στις εθνικές ομοσπονδίες τις οποίες (παρα)καλεί να λύσουν τα ζητήματα αντί να επιβληθεί με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο και να εξαλείψει το φαινόμενο τουλάχιστον από τα γήπεδα.

Οι μπλούζες με τη στάμπα «Νο Respect» που φορούσαν χθες οι Βούλγαροι οπαδοί ως απάντηση στο σλόγκαν «Respect» της UEFA δείχνει ακριβώς την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Μιχαίλοφ επιτέθηκε πριν μέρες στον άσο της Τσέλσι και της Εθνική Αγγλίας, Τάμι Άμπραχαμ, ο οποίος δήλωσε ότι οι συμπαίκτες του και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν άλλη ρατσιστική επίθεση μετά τα όσα είχαν ζήσει προ μηνών στο Μαυροβούνιο, όπους ο τεχνικός των γηπεδούχων τότε, Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς δήλωσε όπως και χθες ο ομόλογός του της Βουλγαρίας, Μπαλάκοφ ότι δεν πήραν

Ο Βούλγαρος πρόεδρος βρήκε προσβλητικό το σχόλιο και χωρίς υπόβαθρο τους φόβους των Άγγλων παρ’ότι η Βουλγαρία ήταν ήδη τιμωρημένη , με κλέισιμο 5.000 θέσεων του γηπέδου, λόγω ρατσιστικών συνθημάτων στα ματς με το Κόσοβο και την Τσεχία….

(Visited 1 times, 1 visits today)
By