Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Έκλεψαν 8 εκατ. κρατικά αυγά και κινδυνεύουν με φυλακή 20 ετών

«Η εισαγγελία ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές από 8 μέχρι 20 χρόνια κάνοντας λόγο για την ύπαρξη ενός εγκληματικού δικτύου»

avga

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας ζήτησε σήμερα να επιβληθούν βαριές ποινές, έως και 20ετούς κάθειρξης, σε 19 δημοσίους υπαλλήλους που κατηγορούνται ότι υπεξαίρεσαν 8 εκατομμύρια κρατικά αυγά το 2012 με τη συνεργασία «αμελών ή διεφθαρμένων» ανωτέρων τους.

Ως δράστες του αδικήματος αυτού, που προκάλεσε ζημία ύψους 8,9 εκατομμυρίων πέσο (περίπου 350.000 ευρώ), κατηγορήθηκαν 19 υπάλληλοι του κρατικού δικτύου διανομής στην Αβάνα και απολύθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Γκράνμα. Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται αν οι κατηγορούμενοι έχουν προφυλακιστεί.

«Η εισαγγελία ζήτησε να τους επιβληθούν ποινές από 8 μέχρι 20 χρόνια«, πρόσθεσε η εφημερίδα κάνοντας λόγο για την «ύπαρξη ενός εγκληματικού δικτύου».

Η έρευνα που έγινε για την υπόθεση αποκάλυψε «λογιστικά λάθη, παραλείψεις της διοίκησης (της υπηρεσίας), των τεχνικών και των διανομέων, παραβιάσεις στη διαδικασία πώλησης των αυγών και νόθευση εγγράφων» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν ο Λουίς Ρομπέρτο Μπαρσάγκα, ο οικονομικός διευθυντής της Επαρχιακής Εταιρείας Εμπορίου και η αναπληρώτριά του, Μαρία Ρέγκλα Πις.

Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο ξεκίνησε το 2009 μια εκστρατεία για την πάταξη της διαφθοράς, ενός φαινομένου που το χαρακτήρισε «πραγματικό καρκίνωμα» για τη χώρα. Ο κουβανικός Τύπος, που είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των αρχών, αναφέρεται περιστασιακά σε δικαστικές διαδικασίες σε βάρος Κουβανών δημοσίων λειτουργών και ξένων επιχειρηματιών που καταδικάζονται σε βαριές ποινές φυλάκισης για διαφθορά.

By