Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εκλογές ΗΠΑ: Στον Μπάιντεν και οι… πέντε ψήφοι μικρού χωριού

Την πλάτη τους στον νυν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών γύρισαν οι κάτοικοι στο μικρό ψαροχώρι Ντίξβιλ Νοτς στο Νιού Χαμσάιρ, στα αμερικανο-καναδικά σύνορα, ένα από τα πρώτα μέρη στη χώρα που ανακοινώνουν τα αποτελέσματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Η κάλπη στήθηκε τα πρώτα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ήδη τα αποτελέσματα έχουν σταλεί και είναι ξεκάθαρα: Πέντε άτομα ψήφισαν και όλοι επέλεξαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τους τοπικούς «εκλογικούς» μύθους των ΗΠΑ το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου χωριού είναι προάγγελος για το τελικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αυτός ο μύθος δεν είχε επαληθευτεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2016, παρόλο που και οι 7 κάτοικοι του χωριού είχαν ψηφίσει: τέσσερις ψήφους είχε πάρει η Χίλαρι Κλίντον, δύο ο Ντόναλντ Τραμπ και μία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον.

Κατά την απογραφή του 2010, οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς ήταν μόλις 12.

Μια από τις πλέον διχαστικές εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες ξεκίνησε και επίσημα στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), με διακύβευμα την προεδρική κατοικία του Λευκού Οίκου.

Οι πρώτες κάλπες άνοιξαν στις 12 ώρα Ελλάδας στην πολιτεία του Βερμόντ. Οι τελευταίες θα ανοίξουν στις 6 ώρα Ελλάδας καθώς ανά τις ΗΠΑ υπάρχουν διαφορετικές ζώνες ώρας, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολιτείες θα ψηφίσουν με διαφορά αρκετών ωρών η μία από την άλλη.

Μεγάλες όμως αναμένεται να είναι οι διακυμάνσεις και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς κάθε πολιτεία διέπεται από τους δικούς της κανόνες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By