Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Εκλογές: «Λειψές» εφορευτικές επιτροπές – Φόβοι για καθυστερήσεις στην καταμέτρηση

Με προβλήματα που κυρίως εντοπίζονται στην έλλειψη των μελών των εφορευτικών επιτροπών άνοιξαν σήμερα στις 7 π.μ. οι κάλπες σε 39.063 εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν οι πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα στις Ευρωεκλογές και στις εκλογές των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Όμως, φόβοι εκφράζονται ότι θα υπάρξουν έντονα προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις μετά τη δύση του ηλίου στις 7μ.μ. που θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η καταμέτρηση.

Και αυτό λόγω των πολλαπλών εκλογών που διεξάγονται και του μεγάλου αριθμού των υποψηφίων, αλλά και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι δημόσιοι υπάλληλοι πτυχιούχοι Νομικών Σχολών, οι οποίοι δεν έχουν συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στην Αττική δεν σημειώθηκαν ουσιαστικά προβλήματα και τα μικροπροβλήματα που υπήρξαν επιλύθηκαν έγκαιρα.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 9.922.294 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι εκ των οποίων οι 4.810.075 είναι άνδρες και οι 5.112.219 γυναίκες, ενώ συνολικά οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 78.864. Εκ του συνολικού αριθμού αυτού οι 1.195 είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και οι 7.668 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάτι το σημαντικό, παρά μόνο καθυστερήσεις προσέλευσης των δικαστικών αντιπροσώπων και μη προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών, όπως και μη επάρκεια καλπών, έλλειψη ψηφοδελτίων, κ.λπ.

Μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται, στην προσέλευση των μελών των εφορευτικών επιτροπών χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής, να δημιουργείται κάποιο σημαντικό ή σοβαρό πρόβλημα στην εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας.

Υπάρχουν μάλιστα, περιπτώσεις όπου είχε εμφανισθεί μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και οι γραμματείς του και κανένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Ακόμη και στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζει ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχαν προσέλθει 8 μέλη από τις εφορευτικές επιτροπές, ενώ έλειπαν μέλη και από την εφορευτική επιτροπή στο τμήμα που ψήφισε ο πρώην πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη προσέλευσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών που έχουν διοριστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να διορίσει οποιονδήποτε ψηφοφόρο προσέλθει στο εκλογικό τμήμα να ασκήσει το εκλογικό το δικαίωμα. Ήδη, σε πολλά εκλογικά Τμήματα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν «συλλάβει» ψηφοφόρους και κάλυψαν τα κενά.

Επίσης προβλήματα στο χρόνο έναρξης της εκλογικής διαδικασίας σημειώθηκαν σε ορισμένα εκλογικά κέντρα στα οποία δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν διοριστεί πτυχιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Χαρακτηριστικά, στην Αμφιλοχία δημόσιος υπάλληλος δικαστικός αντιπρόσωπος ξεκίνησε τη διαδικασία των εκλογών με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από παρότρυνση των εκλογέων.

Πάνω από το 50% των μελών των εφορευτικών επιτροπών δεν βρέθηκαν σήμερα στις θέσεις τους, στην Αχαΐα, σύμφωνα με το dete.gr. Στην Αχαΐα σε πολλά εκλογικά τμήματα υπήρχε μόνο ένα μέλος εφορευτικής και σε άλλα κανένα.

Στη Θεσσαλονίκη μια δικαστική αντιπρόσωπος χρειάστηκε να αντικατασταθεί λόγω ασθένειας σε εκλογικό τμήμα, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκλογική διαδικασία.

Στην περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, σε πολλά εκλογικά τμήματα σε όλη την έκταση της περιφέρειας δεν είχαν προσέλθει τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

Μάλιστα, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε για «ένα γνωστό φαινόμενο» που αντιμετωπίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οφείλεται στο γεγονός ότι «τα μέλη δεν λαμβάνουν καμία εκλογική αποζημίωση».

Παράλληλα, στην περιφέρεια της Κοζάνης σε ορισμένες περιπτώσεις που οι αίθουσες (εκλογικά τμήματα) όπου θα διεξαγόταν η ψηφοφορία ήταν μικρές, χρειάστηκε να γίνουν κατατμήσεις και οι δυο κάλπες να μεταφερθούν σε διπλανούς χώρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλότητα της ψηφοφορίας.

Όπως ανέφερε η εφέτης, Έφη Μπράμη, υπεύθυνη για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τη διαδικασία της ΠΕ Κοζάνης μετά τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων, «χρειάστηκε σε περίπου 6 περιπτώσεις να μεταφερθούν οι δύο κάλπες σε διπλανές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες προϋποθέσεις τόσο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών όσο και της ασφαλούς εκλογικής διαδικασίας».

Όμως, την απώλεια σφραγίδων δικαστικών αντιπροσώπων κατήγγειλαν το προηγούμενο 24ωρο επικεφαλής συνδυασμών στον Δήμο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Για την υπόθεση κατατέθηκαν σχετικές μηνύσεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By