Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Eκλογές στη Γαλλία: Αναμένεται υψηλή αποχή-Αγωνία για την ακροδεξιά Λεπέν

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σήμερα Κυριακή 23 Απριλίου, γίνεται μετά από μια εκρηκτική προεκλογική εκστρατεία, γεμάτη ανατροπές, σκάνδαλα και εκπλήξεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει φόβος να φέρει επίσης ανατροπές της τελευταίας στιγμής.

Κι αυτό γιατί οι τέσσερις υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση για τον δεύτερο γύρο, έχουν την δυνατότητα να προκριθούν: Ο Εμμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν έχουν κοντινά ποσοστά στα όρια του στατιστικού λάθους.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Στην τελευταία δημοσκόπηση Cevipof, η οποία διενεργήθηκε στις 16 και 17 Απριλίου από την Ipsos-Sopra Steria, σε δείγμα 11 601 ατόμων που ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, ο Εμμανουέλ Μακρόν συγκέντρωνε 23% πρόθεση ψήφου, η Μαρίν Λεπέν 22,5%, ο Φρανσουά Φιγιόν 19,5% και ο Μελανσόν 19%.

Πάνω από το 1/4 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν ήταν ακόμη σίγουροι για την επιλογή τους. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα η τρομοκρατική επίθεση στα Ηλύσια Πεδία, στις 20 Απριλίου.

Αρα ο πρώτος γύρος αυτής της Κυριακής δεν έχει σίγουρο νικητή εκ των προτέρων.

Αναμένεται ενδεχόμενη αποχή

Σχεδόν η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων ανέφερε ότι αναμένεται ενδεχομένως ένα υψηλό ποσοστό αποχής, της τάξης του 27%-28%, το οποίο θα μοιάζει με την αποχή-ρεκόρ του 2002 (28,4 %). Ωστόσο, πολλοί αναλυτές βλέπουν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια αναζωογόνηση του πολιτικού ενδιαφέροντος των ψηφοφόρων.

Σε όλες τις προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες για προεδρικές εκλογές, κάποια βασικά θέματα είχαν απασχολήσει κυρίως: το 1995 τα κοινωνικά θέματα, το 2002 η ασφάλεια, το 2007 οι ώρες εργασίας, το 2012 τα οικονομικά. Στην προεκλογική εκστρατεία του 2017 δεν υπήρξε κυρίαρχο θέμα και κανείς υποψήφιος πρόεδρος δεν μπόρεσε να επιβάλλει ένα μείζον ζήτημα.

Το μοναδικό, ίσως, θέμα, που απασχόλησε επί καιρό την προεκλογική εκστρατεία ήταν τα σκάνδαλα του Φρανσουά Φιγιόν, τα οποία πιθανότατα θα τον κάνουν να χάσει την εκλογή.

Ακροδεξιά, νεοκομμουνισμός, κέντρο -Οι 3 επιλογές

Ωστόσο, αυτό που θα μείνει από τις προεδρικές εκλογές του 2017 είναι ότι ο δικομματισμός θα αφήσει την τελευταία του αναπνοή: μια ακροδεξιά ηγέτης, η Μαρίν Λεπέν, ένας νεοκομμουνιστής, ο Ζαν Λικ Μελανσόν και ένας κεντρώος, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν εκπροσωπούν τον δικομματισμό. Αντίθετα, βρίσκονται στους αντίποδες του πολιτικού συστήματος. Λεπέν, Μελανσόν και Μακρόν προηγούνται σταθερά στις δημοσκοπήσεις εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων και των υποψηφίων του δικομματισμού -του Δεξιού Φρανσουά Φιγιόν και του Σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν. Ενα φαινόμενο που στα γαλλικά αποτελεί πλέον παράδοση και αποκαλείται « dégagisme » -που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε ως «πάρτε πόδι». Αλλοι αποκαλούν αυτό το φαινόμενο ως «ανάγκη ανανέωσης».

Τέλος δικομματισμού

Η άνοδος-έκπληξη του Εμμανουέλ Μακρόν και του κινήματος «Εμπρός!» εγγράφεται σε αυτή την τάση την κατάρρευσης του δικομματισμού Αριστερά-Δεξιά. Αλλά οι εκλογές του 2017 χαρακτηρίζονται, επίσης, από την τρομερή άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς, με την υποψηφιότητα του Μελανσόν, και την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Το 2012 η Μαρίν Λεπέν είχε πάρει 17,9% στις προεδρικές εκλογές, ήτοι 6,4 εκατομμύρια ψήφους. Αν η Λεπέν πάρει τελικά την Κυριακή 23 Απριλίου τα ποσοστά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αυτό σημαίνει ότι θα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη 7,25 εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων.

Το «τέλος» των δύο παραδοσιακών κομμάτων, του Σοσιαλιστικού κόμματος και της Δεξιάς παράταξης αναμένεται να συμβεί την Κυριακή 23 Απριλίου. Αν κανείς από τους δύο υποψηφίους των σοσιαλιστών και των συντηρητικών δεν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, στη Γαλλία θα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο πολιτικό σκηνικό. Από το 1965, τα δύο αυτά παραδοσιακά κόμματα ποτέ δεν έπεσαν κάτω από 44% μαζί, σε προεδρική εκλογή.

Πηγή: Eκλογές στη Γαλλία: Αναμένεται υψηλή αποχή -Αγωνία για την ακροδεξιά Λεπέν | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/332876/ekloges-sti-gallia-anamenetai-ypsili-apohi-agonia-gia-tin-akrodexia-lepen#ixzz4f3rz747O

By