Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Αυξάνονται οι Τουρκοκύπριοι που αποσύρουν χρήματα από τουρκικές τράπεζες

«Νέα νίκη» του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έναντι του Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δείξουν οι κάλπες του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών που στήθηκαν στα Κατεχόμενα και οι οποίες έκλεισαν την Πέμπτη το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου είχαν πάνω από 140.000 Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι, αριθμός αυξημένος κατά 34.000 από όσους είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές του 2018.

Η επικράτηση Κιλιντσντάρογλου στις κάλπες των Κατεχομένων είναι κάτι παραπάνω από πιθανή, αφού στον πρώτο γύρο των εκλογών ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης έλαβε ποσοστό 54,16%, έναντι του 38,55% που έλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ακόμα κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρει να απορροφήσει στο σύνολό τους τα ποσοστά των Σινάν Ογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ (3,9%-3,44%), το ποσοστό του στον δεύτερο γύρο δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον Κιλιτσντάρογλου.

«Οικονομικός τρόμος» για την επόμενη μέρα
Όσοι παρακολουθούν την πολιτική σκηνή εντός της τ/κ κοινότητας, ερμηνεύουν την ψήφο στον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης ως άλλο ένα μήνυμα απόρριψης προς το πολιτικό ισλάμ που επέβαλε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση Ερντογάν στην κοσμική τουρκοκυπριακή κοινωνία.

By