Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Έκπτωση 43 ευρώ το μήνα στις εργοδοτικές εισφορές των νέων μισθωτών

Η επιδότηση καλύπτει το 50% του εργοδοτικού ασφαλίστρου υπέρ ΕΦΚΑ (13,33%), ενώ δεν επεκτείνεται στα ασφάλιστρα υπέρ ΕΤΕΑΕΠ (3,5% από 1η Ιουνίου μειώνεται σε 3,25%), υπέρ ΕΟΠΥΥ (4,55%) και ΟΑΕΔ (3,68%).

Στα 43,29 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών που θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2019 και αφορά στην πρόσληψη νέων έως 25 ετών σε επιχειρήσεις.

Η επιδότηση καλύπτει το 50% του εργοδοτικού ασφαλίστρου υπέρ ΕΦΚΑ (13,33%), ενώ δεν επεκτείνεται στα ασφάλιστρα υπέρ ΕΤΕΑΕΠ (3,5% από 1η Ιουνίου μειώνεται σε 3,25%), υπέρ ΕΟΠΥΥ (4,55%) και ΟΑΕΔ (3,68%).

Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται πλήρως το σύνολο της επιβάρυνσης του εργοδοτικού μη μισθολογικού κόστους και το 1/4 του συνόλου της επιβάρυνσης των εργοδοτών.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος υπέγραψαν χθες την υπουργική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος, μέσω του οποίου θα επιδοτείται το μισό εργοδοτικό ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ των νέων, δηλαδή το 6,66% από την συνολική ποσοστιαία επιβάρυνση του 13,33% υπέρ κύριας σύνταξης.

Το αντίμετρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ ισχύει για όλους τους νέους μισθωτούς ηλικίας έως 25 ετών αμειβόμενους με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση, είτε εργάζονται ήδη είτε θα προσληφθούν στο μέλλον, ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών τους.

Οι εργοδότες που έχουν ήδη καταβάλλει ή θα καταβάλλουν την πλήρη εισφορά μπορούν να ζητήσουν συμψηφισμό ή επιστροφή του επιδοτούμενου μέρους της εισφοράς σύμφωνα με την πάγια διαδικασία.

Η υπαγωγή στο πρόγραμμα γίνεται με την υποβολή της ΑΠΔ από τον υπόχρεο εργοδότη, με την μειωμένη εργοδοτική εισφορά, για τη χρονική περίοδο που αναφέρεται σε αυτή.

Η μειωμένη εργοδοτική εισφορά καταβάλλεται από την ημερομηνία ανάληψης της μισθωτής εργασίας μέχρι και τον μήνα που συμπληρώνεται το 25ο έτος της ηλικίας του ασφαλισμένου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By