Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Εκρήξεις Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Λίβανος – Πάνω από 100 νεκροί και 4.000 τραυματίες

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σε επείγον τηλεγράφημά του το απόγευμα της Τετάρτης μετέδωσε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έθεσε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, μετά και τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα στο λιμάνι της Βηρυτού, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει περισσότερους από 4.000.

Σύμφωνα με το AP, η κυβέρνηση παραχωρεί άμεσα στο στρατό πλήρη εξουσία, στην πρωτεύουσα της Βηρυτού.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν συνεδρίασης του λιβανέζικου Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, επιβεβαιώθηκαν προγενέστερες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση έθεσε σε αυστηρό κατ” οίκον περιορισμό αδιευκρίνιστο αριθμό αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού.

Οι τελευταίοι υπόκεινται πλέον σε έρευνα για τις συνθήκες, υπό τις οποίες βρίσκονταν επί χρόνια αποθηκευμένοι στο λιμάνι της Βηρυτού τουλάχιστον 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 113 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού και δεκάδες άλλοι αγνοούνται, σύμφωνα με τον νέο απολογισμό που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν.

Από την τεράστια έκρηξη, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Απίστευτες είναι και οι εικόνες από τη φωτογράφιση που έκανε μια νύφη στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, τη στιγμή που σημειώνονταν οι εκρήξεις στο λιμάνι.

«Υπάρχουν σίγουρα ακόμη (θύματα) κάτω από τα χαλάσματα και δεχόμαστε δεκάδες τηλεφωνήματα για αγνοούμενους», είπε σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η λιβανέζικη κυβέρνηση ενέκρινε επίσης τη δαπάνη 100 δισεκατομμυρίων λιβανικών λιρών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου 13 εκατ. δολάρια καθώς η ανεπίσημη συναλλαγματική ισοτιμία βρίσκεται σε εικονική ελεύθερη πτώση.

Εν τω μεταξύ, τo CNNi δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες του Planet Labs Inc., στις οποίες διακρίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη το λιμάνι της Βηρυτού, μετά και τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης.

Τα πλάνα είναι συγκλονιστικά: Στην πρώτη εικόνα διακρίνεται ξεκάθαρα από δορυφόρο η κάτοψη του λιμανιού της Βηρυτού σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τις εκρήξεις.

Συγκεκριμένα, η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 31 Μαΐου 2020.

Στη δεύτερη εικόνα αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής: Το λιμάνι και οι αποθήκες γύρω από αυτό έχουν ισοπεδωθεί από τις εκρήξεις και το ωστικό κύμα που ακολούθησε.

Μάλιστα, στο επίκεντρο της έκρηξης, πλέον δεν υπάρχουν οικοδομήματα, ενώ ο τσιμεντένιος λιμενοβραχίονας έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί, δίνοντας τη θέση του στη θάλασσα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By