Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στη Λέσβο: Στήνουν νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ – Αντιδρούν πρόσφυγες και κάτοικοι

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο μετά τη φωτιά που κατέστρεψε ολοκληρωτικά τον καταυλισμό της Μόριας με πρόσφυγες και μετανάστες να χάνουν και τα λιγοστά υπάρχοντα που τους είχαν απομείνει.

Από την Τρίτη το βράδυ που ξέσπασε η φωτιά στο ΚΥΤ μέχρι και σήμερα άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν μείνει στο δρόμο. Οι εικόνες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει: Παιδιά μέσα σε κάδους σκουπιδιών και οικογένειες που κοιμούνται στα νεκροταφεία. Κάποιοι άλλοι διαμαρτύρονται ζητώντας να αποχωρήσουν εδώ και τώρα από το νησί.

Την ίδια ώρα στο νησί φαίνεται πως στήνεται ένα νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ προκειμένου να διαμείνουν εκεί οι άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες εργασίες ενώ στο σημείο που έχει επιλεχθεί έχουν τοποθετηθεί και οι πρώτες σκηνές ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα μπορέσει ο κόσμος να διαμείνει εκεί.

Ωστόσο η εξέλιξη αυτή έχει προξενήσει αντιδράσεις τόσο από την πλευρά των προσφύγων και των μεταναστών όσο κι από την πλευρά των κατοίκων που δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί μία νέα Μόρια στο νησί.

 

Σήμερα πάνω από 2.000 μετανάστες ξεσηκώθηκαν ζητώντας να φύγουν από το νησί. Η ένταση ξεκίνησε από το δρόμο όπου επί τρεις ημέρες πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν στήσει αυτοσχέδιο υπαίθριο καταυλισμό.

Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα φώναζαν προς τους αστυνομικούς «Θέλουμε να φύγουμε, αφήστε μας ελεύθερους».

Από την άλλη πλευρά κάτοικοι της περιοχής επιχειρούν να μπλοκάρουν την επαναδημιουργία χώρων φιλοξενίας: Βρίσκονται κι αυτοί στους δρόμους προσπαθώντας να εμποδίσουν τα κλιμάκια, που έχουν μεταβεί στο νησί, να στήσουν νέο camp.

«Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική», διεμήνυσε σε δραματικό τόνο από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επέρριψε ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση.

Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια» ανέφερε.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να φτιαχτούν ξανά οι κλειστές δομές. Η περιφέρεια και ο δήμος, όμως, ζητoύν να απομακρυνθούν οι μετανάστες με καράβι και να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη.

«Μετά την άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης ανέφερε πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».

By