Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΕΚΤ: Εγκρίθηκαν τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών

Η ΕΚΤ εντόπισε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ σε συνολικά 25 τράπεζες

Ekt

Την αρχική έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έλαβαν τα σχέδια 13 τραπεζών για την κάλυψη των αναγκών που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια των stress test, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την τελευταία δέσμη των κεφαλαιακών σχεδίων από τις τράπεζες όπου η συνολική αξιολόγηση εντόπισε κεφαλαιακό έλλειμμα«, αναφέρει εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας. Τα σχέδια θα πάνε τώρα στο Δ.Σ. για την τελική υπογραφή, αναφέρει.

«Σε αυτό το σημείο, και οι 13 τράπεζες με κεφαλαιακά ελλείμματα έχουν έξι ή εννέα μήνες (ανάλογα με την προέλευση) για να καλύψουν τα κενά και να εφαρμόσουν τα σχέδια τους«, δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ εντόπισε υστέρηση κεφαλαίων ύψους 25 δισ. ευρώ σε συνολικά 25 τράπεζες στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης –η οποία περιλάμβανε τον έλεγχο της ποιότητας στοιχείων του ενεργητικού (AQR) και μια μελλοντικής προοπτικής άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Η κεντρική τράπεζα εστίασε σε 13 τράπεζες καθώς 12 από τις 25 τράπεζες είχαν ήδη καλύψει την υστέρηση με αύξηση του κεφαλαίου τους κατά 15 δισ. ευρώ το 2014.

Οι τράπεζες στις οποίες διαπιστώθηκε υστέρηση κεφαλαίων είχαν δύο εβδομάδες για να προετοιμάσουν σχέδια κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ τους δόθηκε διορία έως εννέα μήνες προκειμένου να καλύψουν την υστέρηση κεφαλαίων.

By