Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

ΕΚΤ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση εν ευθέτω χρόνω για να συζητήσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση

 

ekt-ktirio-arxeio-2

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει: «Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση εν ευθέτω χρόνω για να συζητήσει την κατάσταση. Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το συμβούλιο των Κεντρικών Τραπεζιτών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την Κυριακή το πρωί, ενώ θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ecb

Η μέρα είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν αναλήψεις από τα ATMs. Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζουν ότι η ΤτΕ καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον ανεφοδιασμό των ΑΤΜ.

Για τη συνέχεια, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δύο:

* Το ένα σενάριο αναφέρει ότι στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιχειρήσει να δώσει έκτακτη ρευστότητα και να ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα η συνέχει θα εξαρτηθεί από το πόσο θα «αντέξουν» στην περίπτωση που οι καταθέτες ζητήσουν μαζικά αναλήψεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες πρέπει να κλείσουν και για λόγους ασφαλείας και θα επιβληθούν capital controls.

* Το δεύτερο σενάριο είναι να αποφασισθεί το κλείσιμο των τραπεζών κάποιες ημέρες με ταυτόχρονη επιβολή των capital controls, ούτως ώστε οι πελάτες να εξυπηρετούνται με δελτίο από τα ATMs.

Στην περίπτωση που επιβληθούν capital controls αυτά θα παραμείνουν για μεγάλο διάστημα, καθώς το ζήτημα των καταθέσεων είναι από τα πλέον ευαίσθητα και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο διατηρήθηκαν για δύο χρόνια με σταδιακό άνοιγμα του ημερήσιου ποσού ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος και οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν κατά καιρούς (το 2012 και πρόσφατα) επεξεργασθεί τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία έχουν ως βάση την επιβολή capital controls.

Όπως πάντως ξεκαθαρίζουν οι τραπεζίτες την τελική απόφαση θα την πάρουν οι ίδιοι οι καταθέτες, η συμπεριφορά των οποίων θα κρίνει την αντοχή του συστήματος.