Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

ΕΚΤ: Στα σκαριά νέα αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Η ΕΚΤ φαίνεται πρόθυμη να βοηθήσει τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-εταίρων

ekt

Προς αύξηση -όχι όμως μεγάλη- του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κινείται η ΕΚΤ, που αναμένεται να αποκαλύψει επισήμως τις προθέσεις της αργότερα εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πηγές από τη Φρανκφούρτη, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, παρά τις ενστάσεις από την Bundesbank, που εισηγείται «κούρεμα» του ποσού των ομολόγων που μπορούν να προσφέρουν ως ενέχυρα οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας, η ΕΚΤ δεν είναι πρόθυμη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, σφίγγοντας ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας.

Μάλιστα, πηγές της ΕΚΤ είπαν ότι τα σκληροπυρηνικά της στελέχη, με επικεφαλής αυτά της Bundesbank, επιθυμούν το «κούρεμα» που επιβάλλει η ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα που προσφέρουν οι τράπεζες ως ενέχυρο, να αυξηθεί, μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσανατολίζεται να μεταθέσει τις αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιθανόν να αυξήσει την Τετάρτη το ποσό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει η ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA και να επιτρέψει επίσης στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, ενισχύοντας έτσι τη χρηματοδότηση του Δημοσίου.

Πρόσωπα με γνώση των διεργασιών στους κόλπους της ΕΚΤ προβλέπουν ότι το ΔΣ της κεντρικής ευρωτράπεζας θα συμφωνήσει σε νέα αύξηση του ELA, πολλοί ωστόσο αμφιβάλλουν ότι αυτή θα είναι μεγάλη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By