Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Εκτακτο: Ο Ερντογάν στέλνει τούρκους στρατιώτες στο Κατάρ

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει τούρκους στρατιώτες στο Κατάρ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να υπερψηφίσει με επείγουσες διαδικασίες ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων σε τουρκική βάση στο Κατάρ, σύμφωνα με όσα ανέφερα αξιωματούχοι από το κυβερνών κόμμα ΑΚP στο Reuters.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή μοιάζει ως μια κίνηση υποστήριξης του Κατάρ που αντιμετωπίζει την απομόνωση και το εμπάργκο των υπόλοιπων αραβικών χωρών.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα, κατηγορώντας το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις και ιρανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Πέραν της πιθανής αποστολής στρατιωτών, η Τουρκία μπορεί να υποστηρίξει το Κατάρ και εμπορικά, τροφοδοτώντας τη μικρή χώρα με τρόφιμα και άλλα αγαθά.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στα αραβικά κράτη για την απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κατάρ, ενώ σημείωσε πως η Άγκυρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.

Η Άγκυρα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ αλλά και τα γειτονικά του κράτη στον κόλπο. Σημειώνεται ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ υποστήριξαν τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο καθώς και ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης στη Συρία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, το κόμμα του Ερντογάν αναμένεται να συζητήσει δύο νομοσχέδια. Το ένα θα προβλέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Κατάρ, ενώ το άλλο θα εγκρίνει μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία και εκπαίδευση.

Σημειώνεται πάντως ότι και τα δύο νομοσχέδια είχαν συνταχθεί πριν ξεσπάσει η νέα κρίση στον κόλπο.

Η Τουρκία διαθέτει μια στρατιωτική βάση στο Κατάρ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το 2014.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By