Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έκθεση του ΔΝΤ: Τι συνέβη πραγματικά στην Ελλάδα

Στόχος της έρευνας είναι να αντλήσει διδάγματα για το ΔΝΤ, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων

dnt-aftodioikisi

Μεγάλης κλίμακας έρευνα για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συνολικά στην Ευρωζώνη, με έμφαση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, έχει ξεκινήσει, από τα τέλη του περασμένου έτους, το Γραφείο Ανεξάρτητης Αξιολόγησης (IEO) του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ωστόσο, λόγω των επιπλοκών στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους «θεσμούς», η έλευση των ερευνητών του IEO στην Ελλάδα, που αρχικά προβλεπόταν για τα τέλη Ιανουαρίου και μετά (όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές) για τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα.

Πάντως, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει να συντάξουν τη σχετική έκθεση έχουν ήδη κάνει και εκτός Ελλάδας διερευνητικές επαφές με παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ώστε να έχουν μια πρώτη αίσθηση των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας όταν θα βρεθούν στη χώρα.

Να αντλήσουν διδάγματα

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο (draft issue paper) της έρευνας, στόχος της αξιολόγησης είναι «να αντλήσει διδάγματα για το ΔΝΤ», με σκοπό την καλύτερη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, ειδικότερα «σε ανεπτυγμένες οικονομίες και σε κράτη-μέλη νομισματικών ενώσεων». Η έρευνα του IEO θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπου η παρουσία του ΔΝΤ είχε μόνο τη μορφή της τεχνικής βοήθειας. Για παράδειγμα, γίνεται ειδική αναφορά στην παρακολούθηση του ευρωπαϊκού προγράμματος οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Πολλές χώρες-μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου –κυρίως η Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες– έχουν αντιδράσει έντονα στην απόφαση του ΔΝΤ να δανείσει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης όφειλαν να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης μιας άλλης χώρας της ίδιας νομισματικής ένωσης.

Η αποπληρωμή του δανείου

Σε αυτό το πνεύμα κινείται η πρόσφατη σκέψη περί αποπληρωμής του δανείου του ΔΝΤ από τους μηχανισμούς της Ευρωζώνης ώστε να περιορισθεί η εμπλοκή του Ταμείου στην Ελλάδα στην παροχή της τεχνογνωσίας. Μεταξύ των θεμάτων που θα καλύψει η έρευνα περιλαμβάνεται η στάση του ΔΝΤ προ κρίσης και σε τι βαθμό είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Όπως σημειώνεται στο προσχέδιο, θα διερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο είχαν εντοπιστεί «τα κενά στο θεσμικό πλαίσιο» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «καταλύτες κρίσης» ή να δυσχεράνουν τη διαχείρισή της. Θα εξεταστεί, επίσης, τι γνώριζε το Ταμείο σχετικά με τις αδυναμίες συγκεκριμένων χωρών της Ευρωζώνης και πώς έπραξε με βάση τις γνώσεις αυτές.

Τα εναλλακτικά σχέδια

Σχετικά με την περίοδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η έρευνα του IEO θα εστιάσει στη διάγνωση εκ μέρους του ΔΝΤ των παθογενειών των χωρών που προσχώρησαν σε πρόγραμμα διάσωσης και στη διαπραγμάτευση – τόσο στο εσωτερικό της τρόικας όσο και μεταξύ των επίσημων πιστωτών και των εθνικών αρχών των χωρών. Στο έγγραφο του IEO γίνεται αναφορά στο αν αναζητήθηκαν εναλλακτικά σχέδια για κάποιες από τις χώρες – κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένων των γνωστών ενστάσεων που είχε εκφράσει το προσωπικό του Ταμείου την άνοιξη του 2010 σχετικά με το κατά πόσον το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα ήταν βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους.

Με ποιους μιλούν

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα στελέχη του IEO συνομιλούν με αξιωματούχους του ίδιου του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και με άλλους ειδικούς, που δεν είχαν επίσημη ανάμειξη στη διαχείριση των προγραμμάτων. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί, προς το τέλος της χρονιάς.

To ΙΕΟ υπάγεται μεν στο ΔΝΤ, αλλά είναι λειτουργικά ανεξάρτητο. Δεν δέχεται κατευθύνσεις ή υποδείξεις από τη γενική διευθύντρια – ο επικεφαλής του ίδιου του IEO επιλέγει τα θέματα τα οποία θα μελετήσει.

By