Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έκθετος ο Μάρδας για στοιχεία που δημοσίευσε στο facebook για την «Ηλεκτρονική Αθηνών»

Παναγιώτης Φωτεινός
Παναγιώτης Φωτεινός

Ο Δημήτρης Μάρδας όχι μόνο ζήτησε και πήρε από άλλη υπηρεσία, στοιχεία τραπεζικών συναλλαγών μιας εταιρείας και τα δημοσιοποίησε με κάθε λεπτομέρεια στο ιδιωτικό του προφίλ στο facebook, αλλά εκτέθηκε και από τα ίδια τα στοιχεία καθώς μάλλον δε τα μελέτησε όσο έπρεπε.

Γράφει ο Παναγιώτης Φωτεινός

Ο Υφυπουργός Μάρδας που έβλεπε επενδυτές ανάμεσα στους πρόσφυγες, δημοσιοποίησε χτες στοιχειά δανεισμού της «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ» προκειμένου να δικαιολογήσει το ατόπημα στο οποίο υπέπεσε, όταν είπε πως δε φταίνε τα capital control για τη χρεοκοπία της εταιρείας.

Σε αυτή την ανάρτηση δημοσιοποιεί τα αιτήματα δανείων της εταιρείας, τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 364.800 ευρώ και στην συνέχεια στρέφεται κατά μερίδα του Τύπου, η οποία αφαίρεσε από τη διατύπωση του τη λέξη «ιδιαίτερα» κάτι που όπως ισχυρίζεται ο υφυπουργός, θα άλλαζε όλο το νόημα της πρότασης,

Πάμε τώρα στα επί μέρους.

Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε το πάρε – δώσε μεταξύ υπηρεσιών που κανένας πολίτης δεν έχει πρόσβαση, όσα αιτήματα κι αν κάνει, όσους αριθμούς πρωτοκόλλου κι αν έχουν οι αιτήσεις του ή ακόμα κι αν μπορέσει κάποια στιγμή να τα αποκτήσει, τότε αυτό θα γίνει μετά από αρκετό διάστημα και όχι αυθημερόν όπως στη περίπτωση του κυβερνητικού κ. Μάρδα

Ακόμα κι αν αγνοήσουμε το γεγονός ότι αισθάνεται τόσο ισχυρός για να  δημοσιοποιήσει κάτι τέτοιο και μάλιστα στο facebook, τότε μας μένει να ασχοληθούμε με δύο ζητήματα.

Το ένα είναι οι επιπτώσεις των capital control στην εταιρεία και το δεύτερο η συλλογιστική ερμηνεία του υφυπουργού, που τυγχάνει να είναι και οικονομολόγος.

Όσον αφορά το πρώτο, προφανώς και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δεν ήταν η μονή αιτία που χρεοκόπησε η  Ηλεκτρονική Αθηνών, επηρέασαν όμως σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες για ανάκαμψη της εταιρείας ή έστω να καταστεί βιώσιμη.

Το να μην αντιλαμβάνεται κάποιος τις γενικότερες επιπτώσεις της επιβολής των capital control στην οικονομία, να μην ξέρει πώς επηρεάζει την γενικότερη πίστη των επιχειρήσεων, την ζήτηση, την αύξηση του κόστους λειτουργίας τους, την καθυστέρηση στις συναλλαγές κλπ προδίδει ογκώδη άγνοια και παραπέμπει σε οικονομικό αναλφαβητισμό.

Με τον έλεγχο κεφαλαίων μειώθηκε η ζήτηση, η αγοραστική δύναμη και η κατανάλωση των πελατών. Επλήγη εν συνόλο η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και αυτό είχε αντανάκλαση στις πιο ευάλωτες εταιρείες, όπως η Ηλεκτρονική, της οποίας η βιωσιμότητα κατέστη αδύνατη.

Τα capital controls έχουν ως αποτέλεσμα, ακόμα και μια μέτριας εντάσεως κρίση ρευστότητας, από αυτές που αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μετατρέπεται σε κίνδυνο χρεοκοπίας της οποιασδήποτε εταιρείας.

Όλες αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες και τα βάρη από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τα επωμίζονται οι εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές, που έρχονται αντιμέτωποι αρχικά με τις περικοπές και στη συνέχεια με την ανεργία.

mardas-stoixeiaΣτο δεύτερο σκέλος τώρα που αφορά τη συλλογιστική ερμηνεία του υφυπουργού, που θέλει να δημιουργήσει το θερινό Νταβός και αφορά τα στοιχεία που παρέθεσε την αποδομεί ακόμα και ο ίδιος, αρκεί να κάτσει να σκεφτεί λίγο.

Στην ανάρτησή του αναφέρει όλα τα αιτήματα δανεισμού της εταιρείας προς την τράπεζα και μας εξηγεί πως όλα έγιναν δεκτά ,οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί δεν υπήρξαν εμπόδια. Μας ζητάει επίσης αν δε το πιστεύουμε να το διαβάσουμε.

Αθροίζοντας λοιπόν τα αιτήματα αυτά από τις 28 Ιουλίου μέχρι σήμερα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως η «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ » ζήτησε και έλαβε δάνεια ύψους 364.800 ευρώ.

Χωρίς όμως να μας λέει ποιες ήταν οι ανάγκες της εταιρείες αυτό το διάστημα, ποιο είναι το κεφαλαίο κίνησης, οι οφειλές της προς τρίτους, η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τυχόν δάνεια ή χρέη που διογκώθηκαν ή δεν εξυπηρετήθηκαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο,  καθώς όπως προείπαμε μειώθηκε η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού μας.

Δε μας λέει επίσης, πως το ποσό δανεισμού αφορά αλυσίδα καταστημάτων τεχνολογίας σε όλη την Ελλάδα και πως αν θέλουμε να «μαθηματικοποιήσουμε» το ποσό αυτό, θα πούμε, πως στην ουσία αφορά μόνο 364 λαπ-τοπ που έμειναν απούλητα στο ράφι.

Δε μας είπε πόσο στοιχίζει ο κάθε ένας από τους εργαζομένους στην εταιρεία και αν έχουν πληρωθεί όλοι αυτοί από το ποσό του δανεισμού ή αν μέσα στα λεφτά αυτά εντάσσονται και οι αποζημιωσεις τους…

Εδώ γεννάται λοιπόν το εξής ερώτημα: Ο κύριος Μάρδας στα αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται τις ακριβείς επιπτώσεις των κεφαλαιακών έλεγχων στην καθημερινή ρουτίνα των επιχειρήσεων ή τον αντιλαμβάνεται αλλά προσπαθεί να τις υποβαθμίσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομμάτικές σκοπιμότητες;

Σε περίπτωση που δεν το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός, οφείλει να τον απομακρύνει από το συγκεκριμένο υπουργείο ως πλήρως ακατάλληλο…σε περίπτωση που ενσυνειδήτως ψεύδεται, θα πρεπει να τον απομακρύνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες ο ελληνικός λαός.

(Visited 1 times, 1 visits today)