Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021

Εκτοξεύτηκε η μετοχή της Ferrari, εν μέσω ύφεσης λόγω κορονοϊού

Η μετοχή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Ferrari, της οποίας τα πιο διάσημα αυτοκίνητα κοστίζουν μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων, έχει αποδείξει αξιοθαύμαστες αντοχές κατά την πανδημία, αφού η εταιρεία φαίνεται να διατηρεί μια ισχυρή θέση στη χειμαζόμενη βιομηχανία.

-Από τις 23 Μαρτίου, όταν δηλαδή η αυτοκινητοβιομηχανία έφτασε στο πιο χαμηλό επίπεδό της κατά τη διάρκεια της κρίσης, η μετοχή της Ferrari επέστρεψε δυναμικά, σημειώνοντας άνοδο ύψους 23% από εκείνο το σημείο. Η μετοχή, η οποία διαπραγματεύεται στα 157 δολάρια, ανέβηκε 13% μόνο την τελευταία εβδομάδα.

-Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν δεχτεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα από την ύφεση του κορονοϊού και τη μειωμένη ζήτηση. Στις ΗΠΑ, μεγάλες εταιρείες όπως οι Ford και General Motors είδαν τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται 43% και 36% αντίστοιχα. Αντιθέτως, η μετοχή της Ferrari υπέστη τις μικρότερες απώλειες, της τάξης του 7%, προς το παρόν για το 2020.

-Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ferrari είναι το πιο φημισμένο brand στην ιστορία της Formula 1, χαρακτηριστικό που συμβάλλει στο υψηλό κύρος της εταιρείας.

-Η Ferrari φαίνεται ότι είχε θέσει γερές βάσεις ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς είχε καταγράψει υψηλά κέρδη χάρη στις πωλήσεις ακριβών αυτοκινήτων της, αλλά και στους πολλούς πλούσιους πελάτες της.

-«Αυτήν τη στιγμή η ζήτηση ξεπερνά κατά πολύ την προσφορά», σημειώνει ο αναλυτής της JPMorgan, Ryan Brinkman, συμπληρώνοντας πως αρκετοί πελάτες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο για να παραλάβουν την παραγγελία τους.

-«Η εταιρεία έχει επιβεβαιώσει ότι η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και πως δεν έχουν παρατηρηθεί ακυρώσεις παραγγελιών εξαιτίας της πανδημίας», σημειώνει από την πλευρά του ο αναλυτής της Morgan Stanley, Adam Jonas. Ο ίδιος διατηρεί σύσταση «buy» για τη μετοχή της εταιρείας.

Ο Piero Ferrari, ο νυν ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει περιουσία 3,4 δισ. δολ., σύμφωνα με το Forbes. Ο πατέρας του, Enzo, ίδρυσε την εταιρεία το 1939.

Η πλειονότητα των αναλυτών της Wall Street είναι bullish για τη μετοχή: 16 από αυτούς δίνουν σύσταση «buy», πέντε σύσταση «hold» και μόνο δύο δίνουν σύσταση «sell», σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg. Η Morningstar και η JPMorgan πιστεύουν ότι η μετοχή θα πέσει, από τα τρέχοντα 157 δολ., στα 110 ή 134 δολάρια ανά μετοχή. Ωστόσο, η HSBC και η Morgan Stanley πιστεύουν ότι η τιμή της μετοχής θα αυξηθεί στα 180 ή 163 δολάρια, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την Banca IMI, εξαιτίας του lockdown στις ΗΠΑ, η Ferrari θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα στην προμήθεια τόσο για τον Απρίλιο όσο και για τον Μάιο – εξέλιξη που ίσως επηρεάσει αρνητικά τις παραγγελίες της.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By