Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Ελ. Κριτσιδήμα: Οι επόμενες δράσεις των «ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ» θα προκαλέσουν έκπληξη…

Η Ελένη Κριτσιδήμα έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κοινό από την συμμετοχή της στο κίνημα των ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ, όταν η Αυγή την στοχοποίησε στο πρωτοσέλιδό της.  Η σχέση της όμως με την πολιτική και τα κοινά κρατάει χρόνια.

Συνέντευξη – επιμέλεια Παναγιώτης Φωτεινός

Η ίδια, γέννημα θρέμμα της Β Πειραιά, γνήσια Περαματιώτισσα, ανησυχεί για το μέλλον το δικό της, αλλά και του τόπου. Πνεύμα που δεν παύει στιγμή να  δραστηριοποιείται με οτιδήποτε επιβάλλουν οι αρχές και οι αξίες της.

Πολιτικά ενεργή, σε μια εποχή που οι νέοι απαξιώνουν την πολιτική… Μιλάει άφοβα, χωρίς διπλωματικές διεξόδους, με οποιοδήποτε κόστος. Διαβάζει πολύ, συζητάει περισσότερο και ακούει ελληνική ροκ. Λίγο πριν τα τριάντα της έχει υπάρξει ήδη τρεις φορές υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία

Ελένη Νέα δημοκρατία από πότε;

Συνειδητά απ’ όταν ψήφισα πρώτη φορά και επέλεξα να δώσω την ψήφο μου στο κόμμα με τις ρεαλιστικότερες δεσμεύσεις. Ως εγγεγραμμένο μέλος από τις εσωκομματικές του 2009.

Είσαι αυτό που αποκαλούν συντηρητικός άνθρωπος;

Σέβομαι απόλυτα τον θεσμό της οικογένειας, τα ήθη, τις παραδόσεις ενός λαού, όπως και τη θρησκεία του. Από αυτή την άποψη, εύκολα κάποιος θα με χαρακτήριζε συντηρητική. Από την άλλη σέβομαι εξίσου τα ήθη και τη θρησκεία οποιουδήποτε άλλου λαού, οπότε δεν θα έλεγες κι ότι ανήκω στο συντηρητικό δόγμα που διακατέχεται από ξενοφοβία.
Υπό την πολιτική έννοια, σίγουρα όχι. Είμαι υπέρμαχος των όποιων αλλαγών υποστηρίζουν οι ανάγκες της κοινωνίας. Θεωρώ απαραίτητο τον ομαλό εκσυγχρονισμό του κράτους, ώστε να είναι ίσο και δίκαιο απέναντι σε όλους.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στο κίνημα των ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ;

Γνωρίζοντας πως δεν μασάω τα λόγια μου και δεν φοβάμαι να εκτεθώ, μου πρότειναν να συμμετέχω βοηθώντας στη διοργάνωση της συγκέντρωσης. Φυσικά δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Βρήκα την ιδέα του Στάθη (σ.σ. Iskar Azif) πρωτόγνωρη και τολμηρή αλλά απόλυτα υλοποιήσιμη.

Γιατί να παραιτηθεί η κυβέρνηση;

Γιατί επιβεβαίωσε όλους τους φόβους μας για διάλυση της οικονομίας και της μικρομεσαίας τάξης.
Γιατί αποδείχθηκε πως είναι οι μεγαλύτεροι ψεύτες της μεταπολίτευσης. Από το «Θα σκίσουμε τα μνημόνια» του Αλέξη μέχρι τις δεκάδες απειλές παραίτησης του Καμμένου…

Γιατί είναι ανίκανοι διαπραγματευτές όχι μόνο σε όρους δανεισμού αλλά και ιδιωτικοποιήσεων. Αυτοί κατάφεραν να ξεπουλήσουν όσο – όσο τον ΟΣΕ, τον ΟΛΠ, το παλιό αεροδρόμιο, κτλ. Όχι οι προηγούμενοι.

Γιατί μένουν στην εξουσία για να δημιουργήσουν τον κομματικό στρατό τους. Αδιαφορούν για τους επιχειρηματίες. Αδιαφορούν για τους συνταξιούχους. Τους ενδιαφέρει μόνο να διορίζουν (εις βάρος όλων εμάς που πληρώνουμε φόρους) χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια όσους τους γλείφουν.
Γιατί διέλυσαν την υγεία και ο κόσμος πεθαίνει στην αναμονή των ΜΕΘ.
Γιατί αποδείχθηκαν χειρότεροι απ’ όλους τους προηγούμενους. Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε υπογράψει τόσο αυστηρούς όρους δανεισμού, όσο αυτοί.
Γιατί έχει μέσα της στελέχη, σαν τον Πολάκη, που απειλούν πολίτες.
Γιατί σπέρνουν τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες μιλώντας για ταξικούς πολέμους.
Γιατί μας κάνουν διεθνώς ρεζίλι με τις συμπεριφορές και την ασυνέπειά τους.
Γιατί 20 μήνες δεν έχουν προβεί σε καμία μεταρρύθμιση, ώστε το Κράτος να γίνει πιο ευέλικτο.
Γιατί με τις αποφάσεις και τις δηλώσεις τους κλονίζουν τη Δημοκρατία.
Γιατί ύπουλα και μεθοδικά οδηγούν τη χώρα σ’ ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Ο κόσμος ήρθε όμως οι δράσεις σταμάτησαν. Τι να περιμένει ο κόσμος που ήρθε και σας στήριξε και διεκδίκησε στο πλευρό σας την παραίτηση της κυβέρνησης;

Το «Παραιτηθείτε» δεν πέθανε μέσα στο καλοκαίρι. Αντιθέτως μεγάλωσε. Αυξήθηκαν τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής και κέρδισε νέους συμμάχους. Σε αυτό πιθανότατα να βοήθησε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με τα πληρωμένα τρολ του και τις συστηματικές απειλές προς όλους εμάς και κυρίως στον Στάθη, τον Γιώργο και τον Θανάση.
Από την πρώτη στιγμή κάναμε σαφές στον κόσμο που συμπαρατάχθηκε δίπλα μας ότι δεν είμαστε κάποιο κόμμα, ούτε έχουμε χορηγούς από πίσω να μας τα σκάνε ώστε να έχουμε γραφεία και τηλ/κες γραμμές. Η επικοινωνία μας συνεχίστηκε, ακριβώς όπως ξεκίνησε, μέσω των socialmedia.

Θα ήταν ανώφελο να πραγματοποιήσουμε δεύτερη δράση μέσα στο καλοκαίρι και τόσο κοντά ημερομηνιακά στην πρώτη. Ταυτόχρονα θέλαμε να δούμε την αντίδραση της ίδιας της κυβέρνησης. Φυσικά η αντίδρασή της ήταν να μας αγνοήσει, σα να μην κατέβηκαν ποτέ 10.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα.

Επίσης μέσα σ’ αυτό το διάστημα οργανώναμε την επόμενη εκδήλωσή μας, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και θα προκαλέσει έκπληξη! Πρόκειται για μια δράση εντελώς διαφορετική σε ύφος από την πρώτη. Κύριος στόχος μας είναι να διαφοροποιηθεί το «Παραιτηθείτε» από τη μάζα των διάφορων κινημάτων που κατεβάζει κάθε τρεις και λίγο κόσμο να διαδηλώσει. Εμείς έχουμε ξεκάθαρα αιτήματα και είμαστε κατά της ομογενοποίησης. Θέλουμε όποιος συμπορεύεται άφοβα μαζί μας, ενάντια στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να συνεχίσει να έχει τη δική του φωνή. Οποιοσδήποτε είναι κατά της πολυφωνίας απομακρύνεται με συνοπτικές διαδικασίες.

Έτσι μέσα από την δεύτερη εκδήλωσή μας επιδιώκουμε να στείλουμε δύο σαφή μηνύματα: Πόσο βλαβερή αποδεικνύεται η σημερινή κυβέρνηση για το μέλλον της χώρας κι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν ο φόβος και η σιωπή!

Οι διοργανωτές του Παραιτηθείτε Ε.Κριτσιδημα, Σ.Σταματακου, Θ.Χειμωνάς, B. Χατζησπύρογλου με τον Π. Τατσόπουλο την ημέρα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα
Οι διοργανωτές του Παραιτηθείτε Ε.Κριτσιδήμα, Σ.Σταματάκου, Θ.Χειμωνάς, B. Χατζησπύρογλου με τον Π. Τατσόπουλο την ημέρα της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα

Η επικαιρότητα και το βιογραφικό σου επιβάλλουν να σε ρωτήσω για τις τηλεοπτικές άδειες. Πώς είδες και τη διαδικασία και τις αναθέσεις, όπως επίσης και ποια είναι η συνολική σου άποψη για το θέμα

Όταν τον Ιούνιο μιλούσαμε για τη δημοκρατία που κλονίζεται, κανένα από τα κανάλια δεν μας έπαιρνε στα σοβαρά, ούτε μας έδινε την πρέπουσα προσοχή! Γι’ αυτούς ήμασταν μόνο ένα θέμα να γεμίσουν λίγα τηλεοπτικά λεπτά. Τώρα δικαιωνόμαστε. Το φίμωμα ξεκίνησε από αυτά και μέσω της νέας αδειοδότησης, με μια εξευτελιστική διαδικασία για τους συμμετέχοντες. Η κατάσταση παραμένει θολή, οπότε είναι νωρίς να κάνει κάποιος συνολική εκτίμηση. Το σίγουρο είναι πως οι εποχές της ελεύθερης τηλεοπτικής δημοσιογραφίας πέρασαν ανεπιστρεπτί κι όπως αθόρυβα έχουν φέρει τα πάντα στα μέτρα τους, έτσι θα τα καταφέρουν και με τα κανάλια.

Εσύ πως νιώθεις πολιτικός ή δημοσιογράφος;

Μπερδεμένη ερώτηση! Είναι σα να με ρωτάς αν νιώθω Ελληνίδα ή Περαματιώτισσα.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο και τα δύο αποτελούν σημαντικά κομμάτια της ζωής και της καθημερινότητάς μου.
Αν και έχω εγκαταλείψει εδώ και μερικά χρόνια τη δημοσιογραφία και έχω στραφεί στο marketing, πάντα θα δηλώνω δημοσιογράφος γιατί πάντα θα έχω μέσα μου το μικρόβιο. Πάντα λέω ότι θα σταματήσω και πάντα βρίσκομαι να τρέχω σε ρεπορτάζ για να βοηθήσω κάποιον συνάδελφο.

Η πολιτική με την έννοια της ενασχόλησης με τα κοινά είναι στάση ζωής. Οφείλω σ’ εμένα και κυρίως στα παιδιά που θα κάνω να είμαι ενεργός πολίτης. Να ενδιαφέρομαι για όσα συμβαίνουν, να ενημερώνομαι γύρω από αυτά και να τοποθετούμαι υπέρ ή κατά για το δημόσιο καλό.

Το κοινό ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο είναι πως σκόπιμα δεν βγάζω λεφτά ούτε από τη δημοσιογραφία, ούτε από την πολιτική. Έτσι το μόνο που με καθοδηγεί να παίρνω αποφάσεις και με δεσμεύει είναι το να έχω καθαρή συνείδηση.

Μεθαύριο ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει στη ΔΕΘ. Τι να περιμένουμε από την ομιλία του;

Σίγουρα όχι ανυπόστατες υποσχέσεις!

Ανέκαθεν η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που επέλεγε να μιλήσει με αλήθειες. Αυτό θα κάνει τώρα και ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Πριν λίγο καιρό ήρθαν στο Φως της δημοσιότητας διάφορες αποκαλύψεις για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά λοιπόν και από όσα είπε και ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ ποσό κοντά πιστεύεις περάσαμε από την έξοδο;

Όποιος παρακολουθούσε την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ από την πρώτη ημέρα της, ξέρει πως στην πραγματικότητα και άτυπα περάσαμε την πόρτα της εξόδου αλλά τελευταία στιγμή το μετανιώσαμε και γυρίσαμε πίσω με νέα πρόσωπα χτυπώντας μανιωδώς να μας ξανανοίξουν. Αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί, μετά τις δηλώσεις Γκάλμπρεϊθ, είναι το κατά πόσο κατάλαβαν οι Έλληνες σε ποιους εμπιστεύτηκαν τη χώρα!

Η Νέα Δημοκρατία έχει υποσχεθεί εξεταστική για αυτή τη περίοδο. Εσύ ποια ερώτηση θα ήθελες να κάνεις και σε ποιον;

Θα απευθυνόμουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα και θα του ζητούσα να μας ενημερώσει πλήρως για το πόσο στοίχησε οικονομικά (γιατί ψυχολογικά, ξέρουμε) εκείνη η περίοδος για τον Ελληνικό λαό. Συμπεριλαμβανομένων των πάντων: τόκων από στάση πληρωμών, δημοψηφισμάτων, μελετών, αμοιβών, εκλογών, ακόμα και των ταξιδιών τους για να παρευρεθούν στις συνόδους.
Μόνο αν δουν αριθμούς οι συμπολίτες μας θα καταλάβουν πόσο τοξική είναι αυτή η κυβέρνηση!

Ποιο πιστεύεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Β΄ Πειραιά;

Η περιφέρεια μου έχει σοβαρότατα προβλήματα και δύσκολα μπορώ να τα ιεραρχήσω από μικρότερο ως μεγαλύτερο. Η Β’ Πειραιά είναι αντιμέτωπη με την ανεργία, την περιβαλλοντική μόλυνση, την έλλειψη χωροταξικών υποδομών, την αύξηση προσφυγικών εισροών και την ταυτόχρονη αύξηση της ακροδεξιάς, την έλλειψη νοσοκομείων. Επέτρεψε μου να σταθώ σε αυτό το σημείο. Το μοναδικό νοσοκομείο που έχει η Β’ Πειραιά είναι το Κρατικό Νίκαιας. Είναι αδιανόητο πως ο Περαματιώτης και ο Κερατσινιώτης όταν αρρωστήσουν ή τραυματιστούν θα πρέπει να πάνε στον Πειραιά ή την Ελευσίνα.

Βέβαια για όλα ευθύνονται οι Βουλευτές της. Ουδέποτε, κανείς έσκυψε με προσοχή πάνω από τα προβλήματα των κατοίκων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σ’ ένα πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Κανένας, από κανένα κόμμα, τα τελευταία χρόνια δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με τα προβλήματα των κατοίκων, ούτε με το πώς θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης τους. Εξαιτίας της αδιαφορίας τους κατάντησε η Β’ Πειραιά να ‘ναι η χαβούζα της Αττικής.

Θα είσαι ξανά υποψήφια;

Ας γίνουν εκλογές, ας μου ξαναγίνει η πρόταση κι εδώ θα είμαστε να σου απαντήσω!

Πες μου 3 λέξεις που σου έρχονται στο μυαλό για να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου

Να σου πω καλύτερα τρεις προτάσεις;

Άντε πες!

Σιχαίνομαι τις δικαιολογίες.
Απολαμβάνω τις υγιείς συζητήσεις.
Κάνω αυτό που θεωρώ σωστό, με οποιοδήποτε κόστος.

Αγαπημένο βιβλίο, ταινία και ποιο τραγούδι ακούς στο αμάξι ;

Δεν έχω αγαπημένα βιβλία! Διαβάζω πολύ και πολλά είδη. Μυθιστορήματα, έρευνες μελέτες, ποίηση. Τα βιβλία είναι το μέσον να διευρύνω τους ορίζοντες μου, ν’ ανακαλύπτω όσα δεν ήξερα, να υιοθετώ λογικές και ν’ απορρίπτω τακτικές. Αν κάποτε γράψω εγώ ένα βιβλίο, τότε ναι αυτό θα είναι το αγαπημένο μου, γιατί αντί να πάρω από αυτό θα του έχω δώσει!

Αγαπημένη ταινία έχω όμως! ΕίναιτοThe Nightmare Before Christmas. Τόσο μπροστά από την εποχή της και πόσο τέλεια συνδυάζει το μαύρο χιούμορ με τη φαντασία μέσα σ’ ένα μιούζικαλ. Αναμφίβολα το ιδανικό παραμύθι για κάθε ενήλικα, που θέλει να ξαναβρεί τη χαμένη παιδικότητά του…ακόμα κι αν αυτή κρύβεται μέσα σ’ έναν εφιάλτη Χριστουγέννων!

Και επειδή δεν οδηγώ, θα σου πω ποιο τραγούδι ακούω συχνότερα! Το «Αφού σου το’ πα» από τα Ξύλινα Σπαθιά. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη δύναμη της αγάπης.

(Visited 1 times, 1 visits today)