Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

El Niño: Αυτή είναι η επόμενη απειλή για την τιμή του καφέ

Σημαντική επιδείνωση του φαινομένου El Niño, που συνοδεύεται από ακραίες καιρικές συνθήκες, αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του έτους, πυροδοτώντας ανησυχίες για τις σοδειές του καφέ σε βασικούς παραγωγούς robusta, όπως το Βιετνάμ και την Ινδονησία.

Οι κόκκοι robusta είναι γνωστοί για τα πικρά χαρακτηριστικά, την υψηλή οξύτητα, αλλά και τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα καφεΐνης σε σχέση με τον κατά παράδοση ακριβότερο καφέ arabica. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Fitch, οι σοδειές robusta στη Βραζιλία έχουν επίσης επηρεαστεί από την ξηρασία. Αυτό σημαίνει πως το κόστος του στιγμιαίου καφέ και του εσπρέσο, που συχνά φτιάχνονται από κόκκους robusta, είναι πιθανό να ανέβει, καθώς παράλληλα υπάρχουν προβλήματα προσφοράς, αλλά και αυξημένη ζήτηση, διότι οι καταναλωτές αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές από τον arabica.

Το φαινόμενο El Niño χαρακτηρίζεται από υψηλότερες και ξηρότερες καιρικές συνθήκες στο κεντρικό και ανατολικό τροπικό τμήμα του Ειρηνικού. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις αναμένουν ότι φέτος, το φαινόμενο El Nino αναμένεται να οξυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πάντως, στη Νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκε θερμοκρασία-ρεκόρ από τα μέσα Μαΐου. Στην πρόσφατη έκθεση της Fitch αναφέρεται: «Κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι συνθήκες του El Niño συνδέονται με βροχόπτωση υπό του φυσιολογικού και υψηλότερες θερμοκρασίες, που αμφότερα συρρικνώνουν την παραγωγή του καφέ».

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί robusta στον κόσμο είναι το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Βραζιλία. «Εστιάζουμε στην ισχυρή βροχόπτωση στην Ινδονησία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, που επηρέασε αρνητικά την ποιότητα των κόκκων του καφέ, με το αμερικανικό υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης να αναμένει μείωση κατά περίπου το ένα πέμπτο στην παραγωγή καφέ robusta», σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch.

Αυξάνεται η ζήτηση για τον robusta
Οι κόκκοι robusta αποτελούν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, ενώ το υπολειπόμενο 60% ανήκει στον καφέ arabica. Οι κόκκοι arabica θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας και συνήθως είναι ακριβότεροι. Ωστόσο, οι πιέσεις στη διεθνή οικονομία έχουν αλλάξει τις ισορροπίες, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να κλίνει όλο και περισσότερο προς τον robusta.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Fitch, η τιμή για τον robusta ανεβαίνει, διότι παραγωγοί και καταναλωτές στρέφονται προς τα εκεί λόγω του πληθωρισμού. Προς το τέλος Μαΐου, οι τιμές του robusta έφτασαν σε υψηλό 15ετίας των 2.783 δολαρίων ανά τόνο, ενώ η διαφορά με τους κόκκους arabica διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019.

Στην Ασία έχει αυξηθεί σημαντικά η προτίμηση για τον robusta, με τη ζήτηση να ενισχύεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τον arabica. Παράλληλα, όμως, παρατηρείται στροφή και στον υπόλοιπο πλανήτη. «Ενώ η μείωση εισαγωγών arabica οφείλεται εν μέρει στη μικρότερη διαθεσιμότητα…η μεταβολή προς τον robusta δείχνει ότι υπάρχει αισθητή προτίμηση για φθηνότερο καφέ στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC η Natalia Gandolphi, αναλύτρια στην HedgePoint Global Markets.

By