Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ελάχιστοι έχουν επίγνωση των ψηφιακών κινδύνων

Ενώ πολλοί καλύπτουν την κάμερα του υπολογιστή τους φοβούμενοι ότι παρακολουθούνται.

hacker1_630_355-585x330Δεν είναι μόνο ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ που καλύπτει με αυτοκόλλητη ταινία την κάμερα στον φορητό υπολογιστή του, όπως φάνηκε σε φωτογραφία που δημοσίευσε πρόσφατα ο ίδιος στο Facebook. Ένας στους πέντε Ευρωπαίους παραδέχεται ότι καλύπτει την webcam του PC, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή. Ωστόσο, όπως τονίζουν ειδικοί σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, είναι σημαντικό να γνωρίσει κανείς ότι η κάλυψη της κάμερας δεν μπορεί να αποτρέψει την υποκλοπή ήχου και να προστατεύσει τους χρήστες από το να τους ακούσουν χάκερ ή οποιοσδήποτε άλλος θέλει να παρεισφρήσει στην προσωπική τους ζωή.

Η Kaspersky Lab υποστηρίζει ότι δεν είναι αρκετοί οι χρήστες που έχουν επίγνωση των κινδύνων, αλλά και εκείνοι που διαθέτουν σχετικές γνώσεις, χρησιμοποιούν λανθασμένες μεθόδους για να παραμείνουν ασφαλείς στο Διαδίκτυο. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι στρέφονται σε μια σειρά διαφορετικών μεθόδων, προσπαθώντας να κρατήσουν την ιδιωτική ζωή τους ασφαλή.

Το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων χρηστών του Διαδικτύου (27%) αποθηκεύει τα ευαίσθητα δεδομένα του σε συσκευές που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι αυτό εγγυάται την προστασία των δεδομένων του. Ωστόσο, παρότι η θεωρία αυτή στηρίζεται στη λογική, όντας ταυτόχρονα απαραίτητη για τη διασφάλιση των αντιγράφων ασφαλείας από τις επιπτώσεις μιας επίθεσης με ransomware λογισμικό, μια συσκευή μπορεί να «μολυνθεί» μέσω ενός συνδεδεμένου smartphone ή USB stick ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Το 19% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να αποφεύγει τη χρήση δημοφιλών ιστότοπων, όπως το Google και το Facebook, λόγω των προσωπικών πληροφοριών που συγκεντρώνουν, παρά το γεγονός ότι σήμερα αποτελεί συνήθη πρακτική για όλες σχεδόν τις ιστοσελίδες να παρακολουθούν τους χρήστες και να συλλέγουν κάποια δεδομένα χρήστη.

Επιπλέον, ένα 8% παραδέχτηκε ότι κρύβει τον υπολογιστή του από άλλους ανθρώπους, ακόμα κι αν αυτό δεν θα βοηθά στην προστασία του από διαδικτυακές απειλές. Επίσης, το 7% δήλωσε ότι αφιερώνει χρόνο στην εισαγωγή κι εν συνέχεια στη διαγραφή των στοιχείων της πιστωτικής του κάρτας, κατά τη διάρκεια μιας online πληρωμής, παρά το γεγονός ότι το κακόβουλο λογισμικό, ειδικά τα keyloggers, δεν μπορούν να «μπερδευτούν» με αυτόν τον τρόπο.

Παρότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτές τις ακραίες, αλλά ανεπαρκείς μεθόδους, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου παρουσιάζουν σημαντική έλλειψη γνώσεων τεχνολογίας. Μόλις το 20% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι αισθάνεται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο στο Διαδίκτυο, ενώ το 21% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι μια λύση ασφάλειας είναι απαραίτητη, εγείροντας έτσι ερωτήματα σχετικά με τη διαδικτυακή ευαισθητοποίηση και την ικανότητα που έχουν οι χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους από επιθέσεις.

By