Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Ελεύθερος και πάλι ο άνθρωπος πίσω από τη μεγαλύτερη εταιρική απάτη της Αμερικής

Ο Jeff Skilling, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron, βρίσκεται πλέον σε έναν χώρο «διαχείρισης της επανόδου σε κατοικία».

Ο Jeffrey Skilling, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Enron που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο σε μία από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις εταιρικής απάτης στην ιστορία, βρίσκεται εκτός φυλακής.

Ο Skilling, ο οποίος είχε καταδικαστεί αρχικά σε 24ετή φυλάκιση για τη συμμετοχή του στην κατάρρευση της εταιρείας (η ποινή μειώθηκε στα 14 χρόνια το 2013), βγήκε από την ομοσπονδιακή φυλακή χαμηλής ασφαλείας της Αλαμπάμα που είχε γίνει σπίτι του για αρκετά χρόνια. Πλέον, έχει εγκατασταθεί σε έναν χώρο «διαχείρισης της επανόδου σε κατοικία» – ένα μέρος «σαν σπίτι» που επιτρέπει την εκμάθηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για την επάνοδο πρώην φυλακισμένων στην κοινωνία – στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, σύμφωνα με τα αρχεία του Γραφείου των Φυλακών των ΗΠΑ.

Ο Skilling έμεινε 11 χρόνια στη φυλακή – το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Enron. (Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Enron, Andy Fastow, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από περίπου πέντε χρόνια φυλάκισης).

Ο Skilling καταδικάστηκε τον Μάιο του 2006, μετά από τετράμηνη δίκη. Το 2002, ήταν επικεφαλής της πέμπτης μεγαλύτερης εταιρείας των ΗΠΑ, αλλά μια ανεξάρτητη αξιολόγηση κατέδειξε ότι τα στελέχη έβαζαν στην τσέπη τους εκατομμύρια δολάρια από συνεργασίες που δεν φαίνονταν πουθενά, ενώ «φούσκωναν» τεχνητά τα κέρδη που ανέφεραν στους μετόχους.

Παράλληλα, εργαζόμενοι και άλλοι ενθαρρύνονταν να επενδύσουν σε μετοχές της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάρρευση της Enron εξαφανίστηκαν δισεκατομμύρια δολάρια σε αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης (καθώς και θέσεις εργασίας) χιλιάδων ανθρώπων. Ο Skilling «αντάλλαξε» τις ακριβές σουίτες με έναν χώρο όπου κινδύνευε να βρεθεί στην απομόνωση εάν αγόραζε έστω κι ένα φλιτζάνι καφέ.

Παραμένει άγνωστο τι θα κάνει από εδώ και πέρα ο Skilling, αλλά οι κρατούμενοι σε χώρους όπως αυτός στον οποίο βρίσκεται τώρα συνήθως βρίσκουν δουλειά και είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται τακτικά στις αστυνομικές αρχές. Οι εγκαταστάσεις «διαχείρισης της επανόδου σε κατοικία» στόχο έχουν να βοηθούν τους κρατουμένους να επανέρχονται στη σύγχρονη κοινωνία και να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με τις οικογένειές τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κόσμος μας είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που εγκατέλειψε ο Skilling μπαίνοντας φυλακή. Ενδεικτικά, τότε δεν υπήρχαν πράγματα όπως το iPad, το Spotify, το Kickstarter και το Uber.

Πηγή: fortune.com

By