Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Έληξε η τριμερής – Συνεχίζονται με Γιούνκερ αύριο οι επαφές

 Σε καλό κλίμα – τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες και τους φωτογραφικούς φακούς – ξεκίνησε η κρίσιμη τριμερής συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ λίγο μετά τις 22:30 ώρα Ελλάδας

trimeris-letonia

Ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι ηγέτες στη Ρίγα της Λετονίαςαπό την οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ένα «θετικό σήμα» και ένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που θα επικυρωθεί με τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι στις 14.30 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μ. Σχοινά.
Κατά το ΑΠΕ, η συνάντηση των τριών ηγετών διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες με πρώτη να φτάνει στο ραντεβού, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, την Άγκελα Μέρκελ. Ακολούθησε ο γάλλος πρόεδρος και τελευταίος προσήλθε, ο Φρανσουά Ολάντ και τελευταίος ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Από ελληνικής πλευράς στην τριμερή, συμμετείχε πέραν του Αλέξη Τσίπρα , ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε στη διάρκεια της συνάντησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group και μετέφερε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, η οποία κάνει την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup που θα την επικυρώσει.
Η ατζέντα
Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν σχετικά με την ατζέντα της τριμερούς συνάντησης, ότι ελληνική πλευρά θα έθετε και το χρηματοδοτικό ζήτημα, υπό την έννοια και στην κατεύθυνση ότι πρέπει να λυθεί και το θέμα του τριμήνου που έχουμε μπροστά μας αλλά όχι μόνο αυτό, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει μια λύση που να καλύπτει ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωναν ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα δεν είναι το πώς θα φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο αλλά μια συμφωνία που θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να πάρει και την ανάσα που της χρειάζεται και να διευθετήσει τα ζητήματα. Επιπλέον οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι προφανώς γίνονται επεξεργασίες και από την πλευρά της κυβέρνησης για το πώς μπορεί να γίνει αυτή η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τους θεσμούς και από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού ουσιαστικά παραπέμπει στο ζήτημα του χρέους.

Σημείωναν επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δείξει και τη βούληση έχει κάνει και τα βήματα, έχει καλύψει ένα πολύ μεγάλο πλαίσιο, και θέλει συμφωνία που θα επιλύει και το χρηματοδοτικό ζήτημα, της ρευστότητας, σε βάθος χρόνου.
Εμπλοκή με ΦΠΑ
όσο πάντως βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, πληροφορίες που μετέφερε η κυβέρνηση από τις διαβουλεύσεις στο Brussels Group, ανέφεραν – με εκνευρισμό– ότι σημειώθηκε νέα εμπλοκή με τον ΦΠΑ, καθώς οι δανειστές ζήτησαν σήμερα δύο συντελεστές: Τον υψηλό συντελεστής στο 23 και τον χαμηλό στο 11.
Η πρόταση της Ελλάδας πάντως αφορά σε υψηλό συντελεστή στο 22, ενδιάμεσο στο 14 και χαμηλό στο 7.
Πηγές της Κυβέρνησης με τις οποίες συνομίλησε νωρίτερα το Capital εμφάνισαν την κυβέρνηση ανυποχώρητη επ αυτού, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν θα τους περάσει«.