Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

WSJ: Η φτώχεια στην Ελλάδα θα κρατήσει πάνω από 10 χρόνια

 Η εφημερίδα, σε σημερινή της ανάλυση, προχωρά σ’ έναν παραλληλισμό της Ευρωζώνης με την περίπτωση της Αργεντινής.

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Απάντηση στο κατά πόσο υπάρχει το σημείο στο οποίο οι Ευρωπαίοι θα πουν «αρκετά» προσπαθεί να δώσει σημερινό άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξόδου χωρών του Νότου από το ευρώ.

«Τα αποθέματα υπομονής των Ευρωπαίων είναι βαθιά, αλλά σίγουρα δεν είναι άπειρα», αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ αναφορικά με τον κίνδυνο να αποχωρήσει κάποια χώρα από την ευρωζώνη η εφημερίδα προχωρά σ’ έναν παραλληλισμό με την περίπτωση της Αργεντινής.

«Και μόνο το τεράστιο μέγεθος που αντιπροσωπεύει η εγκατάλειψη του ευρώ, έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει ένα κύμα στήριξης για έξοδο», δηλώνει ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού Center of European Reform. «Μόλις ωστόσο οι άνθρωποι αισθανθούν ότι δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, πιθανώς θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια πιο ανοιχτή συζήτηση για τα κόστη και τα οφέλη του να παραμείνει κανείς στο ενιαίο νόμισμα», δηλώνει. «Και μόλις ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, τα πράγματα μπορεί να συμβούν πολύ γρήγορα».

Πόσες ομοιότητες έχει η Αργεντινή του τότε με την Ευρώπη του σήμερα; «Η οικονομία της Αργεντινής είχε συρρικνωθεί κατά περίπου 8% στα τρία χρόνια πριν την εξέγερση. Στο τέλος του 2013, οι οικονομίες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 8% από την κορύφωσή τους, της Ισπανίας κατά περίπου 6% και της Ελλάδας κατά περισσότερο από 23%, σύμφωνα με το ΔΝΤ», επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, ξεκαθαρίζοντας ότι η περίπτωση της Αργεντινής αποτελεί προειδοποίηση για την Ευρώπη.

«Οι  χώρες του ευρωπαϊκού νότου εξακολουθούν να στραγγαλίζονται από τη γερμανική πολιτική λιτότητας, προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητά της, επιβάλλοντας περικοπές μισθών και δημοσίων δαπανών», υποστηρίζει η WSJ.

Όπως επισημαίνεται, «η ανεργία στην Ισπανία είναι στο 27%, οι νέοι φεύγουν από την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Ένας στους τέσσερις Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να πληρώσουν για φαγητό». Η στήριξη για την παραμονή στο ενιαίο νόμισμα παραμένει υψηλή, αν και υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των Ισπανών, Ελλήνων, Ιταλών και Γάλλων θέλουν να κρατήσουν το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από το Pew Research Center.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά πως η Ελλάδα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί εκτός ευρωζώνης. «Αυτή τη φορά όμως, η έξοδος, δεν θα επιβληθεί από τους εταίρους, αλλά από επιλογή του ελληνικού λαού», τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα. Η φτώχεια, μπορεί να κρατήσει στην Ελλάδα για περισσότερα από δέκα χρόνια, επισημαίνει η WSJ, επικαλούμενη πρόσφατη μελέτη της Goldman Sachs.

«Οι προβλέψεις για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, διαψεύστηκαν, διότι έτσι αποφάσισε η ευρωπαϊκή ηγεσία» ωστόσο, τι θα γίνει όταν οι πολίτες αντιληφθούν ότι «δεν υπάρχει φως στο τούνελ;».

«Θα ξεκινήσει μια δημόσια διαμάχη σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της παραμονής στην Ευρωζώνη. Και μόλις ξεσπάσει αυτή η διαμάχη, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες…».

By