Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Ελπίδα δανειστών για συμφωνία

Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά

daiselblum

Προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του ECOFIN cστη Ρίγα κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα τους πως το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών που αναδείχτηκε στο χθεσινό Eurogroup θα δώσει την απαραίτητη ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζω πως η κρίσιμη συνεδρίαση [του Eurogroup] θα δώσει έξτρα αίσθηση του επείγοντος» στη διαπραγμάτευση, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εκτίμησε ωστόσο πως θα χρειαστούν τουλάχιστον κάποιες μέρες έως ότου να γίνουν ορατά κάποια αποτελέσματα στην όλη διαδικασία.

«Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, ο χρόνος πιέζει, υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες [στην Ελλάδα] αλλά και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί», είπε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του πως η διαδικασία πλέον θα κινηθεί «με μεγαλύτερη δύναμη», καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης «άκουσε το μήνυμα» του Eurogroup.

Τόνισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πλέον να εμφανίσει αποτελέσματα στην κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. «Απαιτήσαμε από τις ελληνικές Αρχές πρόοδο για τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χρειαζόμαστε εμείς, για την τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά που χρειάζεται και ο ελληνικός λαός», είπε.

Αποσαφήνισε πάντως πως «δεν υπάρχει σχέδιο Β» για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη […] Αυτό είναι που θέλουμε όλοι», επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν. «Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο, και αυτό είναι η Ελλάδα στο ευρώ, η Ελλάδα στο Ευρώπη», δήλωσε.

Την πεποίθηση πως βρισκόμαστε «κοντά σε μια συμφωνία» εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By