Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

ΕΛΣΤΑΤ: Πρώτα σε εξαγωγές στη Λευκορωσία τα ελληνικά ροδάκινα

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές ροδακίνων στη Λευκορωσία το 2014 άγγιξαν το 18,8%.

rodakina-froutAPE

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια ήταν τα πρώτα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα στη Λευκορωσία το 2014. Ωστόσο, στη λίστα με τα 15 δημοφιλέστερα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα προς τη συγκεκριμένη χώρα, εκτός από φρούτα, λαχανικά και καπνά, περιλαμβάνονται τα «δίχτυα με δεμένους κόμπους, σε τόπια ή σε τεμάχια, που γίνονται από σπάγκους και σχοινιά» , ασανσέρ και μηχανές για την ανάμειξη μπετόν.

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που προέρχονται από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας – Λευκορωσίας κατά το 2014 χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή άνοδο. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος εμπορίου αυξήθηκε κατά 345% και ανήλθε σε 71,5 εκατ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να διαμορφώνονται σε 14,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 3,7%, και τις εισαγωγές να ανέρχονται σε 57,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2402%. Το εμπορικό ισοζύγιο, από πλεονασματικό μετατράπηκε σε ελλειμματικό για τη χώρα μας.

Βασικός παράγοντας που διαμόρφωσε την εικόνα του διμερούς εμπορίου κατά το 2014 είναι η εισαγωγή των προϊόντων του κωδικού 271019 «Άλλα λάδια πετρελαίου» ύψους 54 εκατ. ευρώ, και δευτερευόντως η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.

Όσον αφορά στη σύνθεση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Λευκορωσία, τα ροδάκινα, το αργίλιο σε φύλλα και λεπτές ταινίες κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις με μερίδια 18,8% και 18,3% αντίστοιχα επί των συνολικών εξαγωγών, και ακολουθούν οι φράουλες με μερίδιο 13,9%, οι ανελκυστήρες με 10,2% και τα ακτινίδια με 7,8%.

Από την πλευρά των εισαγωγών από τη Λευκορωσία, το συντριπτικό μερίδιο κατέχουν τα λάδια πετρελαίου με μερίδιο 94,5% και ακολουθεί το χλωριούχο κάλιο που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα με μερίδιο 4,2%. Στα δύο αυτά προϊόντα αντιστοιχεί περίπου το 99% των ελληνικών εισαγωγών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By