Χρονιά σταθμός στα οικονομικά του κράτους αναδεικνύεται το 2022. Παρά το «μπουμ» δανεισμού και κρατικών δαπανών –και χωρίς με κρατικά κατηγορίας… σκουπίδια- η Ελλάδα πέτυχε:
• Πρωτογενές πλεόνασμα (έστω και οριακό) κατά 0,1% αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% που είχε προϋπολογιστεί! Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων ευρώ.
• μικρότερο έλλειμμα γενικής κυβέρνησης (μαζί με τις δαπάνες για τόκους, τράπεζες κλπ) που έκλεισε σε 2,3%. Κατόπιν αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ, και το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα του «πανδημικού» 2021 μειώθηκε σε 7,1% αντί 7,5% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Οκτώβριο!
• Πρωτοφανή μείωση του δημοσίου χρέους μέσω της εκρηκτικής ανάπτυξης η οποία, όπως φαίνεται στα στοιχεία που ανακοίνωσε ταυτόχρονα και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) «κατάπιε» 23+ μονάδες χρέους επί του ΑΕΠ, μέσα σε ένα χρόνο -και με μειώσεις αντί να αυξηθούν και άλλο οι φόροι!
Παρά τη «βουτιά» κατά σχεδόν 24%, η Ελλάδα παραμένει φυσικά πρώτη χώρα με το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης, γεγονός που υποχρεώνει σε συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας και στα επόμενα χρόνια.
«Πρωτογενές πλεονάσματος το 2022 παρά τα μέτρα στήριξης»
«Πετύχαμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, Κράτος και Κυβέρνηση, την μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Το ίδιο έτος, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ. Και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 23% του ΑΕΠ» υπογραμμίζει ο κ.Σταϊκούρας. Και, μεταξύ άλλων, τονίζει πως «η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε, δυναμικά, στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, από ουραγός σε επιδόσεις την προηγούμενη τετραετία».