Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ με την επιλογή γραμματέα τον φίλο του Σπίρτζη

xekalakis-stefanosΜετά από πρόταση της προέδρου Φώφης Γεννηματά και τη στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Στέφανος Ξεκαλάκης «εστέφθη» νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Το παρασκήνιο όμως της ψηφοφορίας είναι πλούσιο, καθώς κάποιοι μιλούν για «φύτεμα» και όχι για εκλογή.

Το παρελθόν του Στεφάνου Ξεκαλάκη, ο οποίος σε ομιλία του καλούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να φύγει, ενώ στην ίδια τοποθέτησή του κάνει λόγο για «φύτευση ελαιόδεντρων» όσον αφορά για το ψηφοδέλτιο της ΕΛΙΑΣ, η στενή σχέση που έχει με τον παλιό γραμματέα του ΤΕΕ Χρίστο Σπίρτζη  και νυν αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον οποίο από κοινού τον Δεκέμβρη του 2014 συγκρότησαν κίνηση για τη Συγκρότηση του Σοσιαλιστικού Χώρου εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο διορισμός του στην ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε η οποία είναι μία επιχείρηση δημόσιας ωφέλειας, με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο,  που δραστηριοποιείται στον χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης  της σιδηροδρομικής ακίνητης περιουσίας, καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ (σημειώνουμε πως η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς διαχειρίζεται εκτάσεις 100.000 στρεμμάτων και πλήθος κτιρίων άνω των 4500 με εμβαδόν 540.000 τ.μ.)  τον καθιστούν σε μεγάλη μερίδα στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανεπιθύμητο και εγείρουν πολλά ερωτηματικά για τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και πέρα ο νέος γραμματέας, κυρίως ως προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ενστάσεις και οι εντάσεις όμως για τη επιλογή Ξεκαλάκη, που υπερίσχυσε αυτής του Ανδρέα Σπυρόπουλου, ξεκίνησαν από τις πρώτες συζητήσεις που έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Εκεί σε μία από τις συζητήσεις, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αποστασιοποιήθηκε και ξεκαθάρισε, πως δεν θα στηρίξει κάποιον με αυτό το παρελθόν, καθώς θεώρησε πως δεν είναι η σωστή επιλογή για το κόμμα και την ανασύσταση του και για λόγους ενότητας της παράταξης δεν θα κατεβάσει υποψήφιο, όπως και έκανε.

Ωστόσο κάτι τέτοιο τελικά δεν απεφεύχθη, καθώς ο Αποστόλης Ραυτόπουλος ο οποίος ήταν και υποψήφιος με την ΕΛΙΑ, δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από την γραμμή της προέδρου Φώφης Γεννηματά, την οποία και είχε στηρίξει και θεώρησε σκόπιμο να κατέβει, συγκεντρώνοντας 37 σταυρούς και καταγράφοντας με αυτή του κίνηση ουσιαστικά, το πρώτο ρήγμα στο προεδρικό στρατόπεδο μετά το συνέδριο.

Η επιλογή Ξεκαλάκη από την κ. Γεννηματά, δηλαδή ενός γραμματέα που ανήκει στην ομάδα Ανδρουλάκη, μετά από αυτή την καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια, την βρίσκει αποδυναμωμένη καθώς και οι 37 ψήφοι του Α. Ραυτόπουλου ανήκουν στο δικό της στρατόπεδο. Αν τώρα δούμε πως ο νέος γραμματέας πήρε 83 ψήφους και τα λευκά ήταν 16, τότε μπορούμε να πούμε, πως κοντά στο 40% της νέα κεντρικής επιτροπής του κόμματος, δεν στήριξε τη γραμμή της πρόσφατα εκλεγμένης πρόεδρου.