Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024

Εμφύλιος στο υπουργείο Εργασίας: Βρούτσης «καρφώνει» Μηταράκη για Reuters

Στην διάψευση του δημοσιεύματος του Reuters προχωράει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σχετικά με το σχέδιο για πώληση οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε ιδιώτες επενδυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News πρόκειται για ένα σχέδιο στελέχους της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη που δεν έχει την έγκριση ούτε του υπουργού Εργασίας ούτε και του Μαξίμου.

«Πρόκειται ουσιαστικά για προσωπικές απόψεις που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση» μας απάντησε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου Εργασίας. Σημειώνοντας δε οτι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει καθώς είναι αντισυνταγματικό και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε και σε επίσημη διάψευση δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δις ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε πώληση οφειλών ύψους αρκετών δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μετρητά και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας, σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η νέα κυβέρνηση επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση ζητημάτων που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης, όπως τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ενώ προσπαθεί να βρει τρόπο να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος.

«Υπάρχει στρατηγική να πουληθούν ορισμένα assets που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους στο πρακτορείο που αναφέρει πως το σχέδιο, του οποίου ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, θα αφορά σε πώληση οφειλών ύψους έως 12 δισ. ευρώ, από τα 35 δις ευρώ των συνολικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, και πιθανόν οι συναλλαγές να είναι πολλές.

Δεν αναμένεται να περιλαμβάνει τιτλοποίηση οφειλών, καθώς η μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί των οφειλών μέσω της έκδοσης ενυπόθηκων αξιογράφων θα μπορούσε να θεωρηθεί δανεισμός και να συναντήσει εμπόδια από την Eurostat.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξασφαλίσει προκαταβολή και να συμφωνήσει σε ένα σχήμα διαμοιρασμού κερδών. Οι πωλήσεις θα γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής. Ο αγοραστής από την άλλη θα πρέπει να βρει διαχειριστή για την είσπραξη των οφειλών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By