Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εμμένει στα περί τσάμηδων και αποζημιώσεων ο Έντι Ράμα

Επαναφέρει το θέμα των Τσάμηδων ο Αλβανός πρωθυπουρνός Έντι Ράμα, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στα ανοικτά θέματα.

Ο Έντι Ράμα βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παραχώρησε συνέντευξη στους Financial Times όπου δήλωσε πως ελπίζει ότι σύντομα θα υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα λύνει τις διαφορές αναφορικά με την ΑΟΖ στο Ιόνιο αλλά και «αποζημίωση» για την περιουσία των Τσάμηδων.

«Ως το καλοκαίρι ελπίζω να λύσουμε τα πάντα», είπε προσθέτοντας ότι η χώρα του και η Ελλάδα είναι τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση κάτι που έχει μείνει ως «κληρονομιά» από το β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ετσι 70 χρόνια ιστορίας δεν θα είναι πλέον ένα εμπόδιο στο μονοπάτι προς το μέλλον».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσει συνομιλίες με τη χώρα του ως μέρος της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια για να βελτιωθεί η ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Μόσχα δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής – κάτι που δεν βλέπουν πολλοί στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ», σημείωσε. «Είναι τρελό να σκεφτόμαστε ότι τα δυτικά Βαλκάνια μπορούν να παραμείνουν στην άκρη».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By