Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εμπλοκή στο Eurogroup: Διαφωνίες για τον χρόνο επιμήκυνσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πιο κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο ωστόσο σημειώθηκε εμπλοκή από νωρίς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε περίπου στις 16:30.

Ωστόσο, λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας, τα μέλη του Eurogroup σταμάτησαν προσωρινά τη συζήτηση για την Ελλάδα και αναμένεται να επανέλθουν μόλις ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν βρέθηκε προσώρας κοινός τόπος στο χρόνο της επιμήκυνσης των δανείων του EFSF.

Συνάντηση Τσακαλώτου με Λεμέρ και Σολτς

Για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και τον χρόνο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF έγινε συνάντηση στο περιθώριο του Eurogroup μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας.

Γιατί «κόλλησαν» στην επιμήκυνση των δανείων

Ημέρα με τη νύχτα, είναι οι θέσεις των Ευρωπαίων στο πλέον «ευαίσθητο» κομμάτι της επιδιωκόμενης ελάφρυνσης Χρέους κι ως εκ τούτου επιβεβαιώνονται στην παρούσα φάση όσοι περίμεναν μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση.

Όλα ξεκινάνε από το Eurogroup του περσινού Ιουνίου, όταν μετά από πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις, ο Β. Σόιμπλε επέβαλε τη γερμανική στη διατύπωση του ανακοινωθέντος για τις πιθανές επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF: «από 0 ως 15 χρόνια». Παρά τις ελπίδες για αλλαγή πλεύσης και πιο χαλαρή αντιμετώπιση του θέματος, μετά από την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, ο διάδοχος του Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές στον Ε. Τσακαλώτο στο τετ-α-τετ που είχαν στο Βερολίνο, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δώσει παραπάνω από 3 χρόνια.

Σε όλο αυτό το διάστημα, που μεσολάβησε από το περσινό καλοκαίρι, το ΔΝΤ είχε φροντίσει να καταστήσει σαφές, τι είδους επιμηκύνσεις ζητά, προκειμένου να δώσει τα χέρια με τους Ευρωπαίους:

• περίοδος χάριτος στις πληρωμές του υφιστάμενου Χρέους, ως το 2040. Εκτός από τα δάνεια του EFSF (2ο Μνημόνιο), αυτό το «πάγωμα» θα πρέπει να επεκταθεί και στα διμερή δάνεια του 1ου Μνημονίου (για 17 ως 20 χρόνια), αλλά και στα δάνεια του 3ου Μνημονίου για 6 χρόνια.

• επιμηκύνσεις στα δάνεια του EFSF για 14 χρόνια, δηλαδή στο ανώτατο όριο που όριζε η περσινή απόφαση του Eurogroup, αλλά και επιμήκυνση κατά 30 έτη των δανείων του 1ου Μνημονίου και κατά 10 χρόνια των δανείων του 3ου Μνημονίου, με στόχο οι τελευταίες πληρωμές Χρέους να φτάσουν στο 2070

Το Βερολίνο φυσικά δεν συναίνεσε ποτέ στις απαιτήσεις του Ταμείου, ενώ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν μπήκαν στη συζήτηση για επέκταση των επιμηκύνσεων στα δάνεια του 1ου και του 3ου Μνημονίου, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να τίθεται εκτός προγράμματος. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, παρέμεινε η διαφορά μεταξύ Γερμανών και λοιπών (κυρίως Κομισιόν, Γαλλίας) και είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από τη Γερμανία έκαναν λόγο για ένα συμβιβασμό στα 7 χρόνια, το σχέδιο που διέρρευσε σήμερα από το Euroworking Group έκανε λόγο για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Το αισιόδοξο tweet της Επιτροπής Οικονομικών της ΕΕ

Νωρίτερα πάντως, η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ σε ανάρτησή της στο twitter χαιρέτισε την πρόοδο της Ελλάδος με ένα βίντεο. «Μετά από 8 χρόνια προγραμμάτων, η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν στην Ελλάδα και θα μπορεί σύντομα να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει η Επιτροπή.

Οι δηλώσεις πριν την έναρξη

Τη βεβαιότητα ότι σε λίγες ώρες το Eurogroup θα καταλήξει σε μια συνολική λύση για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στη συνεδρίαση -Φωτογραφία: AP

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσέρχεται στη συνεδρίαση -Φωτογραφία: AP

«Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έκαναν πολύ καλή δουλειά, έτσι είναι δυνατό σήμερα να βρούμε μία λύση και να οργανώσουμε τον χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε πολύ καιρό». Αυτό ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurοgroup, στο Λουξεμβούργο.

Σε ερώτηση εάν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο κ. Σόλτς απάντησε: «Είναι πολύ ωραίο που οι Πράσινοι το επεσήμαναν, αλλά είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή από ένα πολύ μικρό μέρος των πολύ μεγάλων δραστηριοτήτων, τις οποίες είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες της Ευρωζώνης για να βοηθήσουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα και οι οποίες αποτελούνται από άμεσα δάνεια των κεντρικών τραπεζών, δημιουργούνται επίσης κέρδη. Αυτά τέθηκαν για ένα μεγάλο διάστημα στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών και φυσικά αυτό το θέμα θα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία θα συζητηθούν σήμερ,α επίσης, ότι δηλαδή (αυτά τα κέρδη) μπορούν να είναι ξανά ένα μέρος της εξέλιξης για το μέλλον. Επομένως, η σχετική επερώτηση των Πρασίνων οδήγησε μόνο σε μία δημόσια συζήτηση (στη Γερμανία) για κάτι το οποίο στην πραγματικότητα γνωρίζει ο καθένας και χωρίς να έχει γίνει μία τέτοια δημόσια συζήτηση. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ καλά και ότι σήμερα έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλύσουμε όλα τα άλλα πολύ σημαντικότερα θέματα της ελληνικής οικονομίας για το μέλλον».

«Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίσουμε, είναι να μπορέσει η Ελλάδα να χρηματοδοτείται από μόνη της από τις αγορές. Σε αυτό το ζήτημα η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη δυνατή αλληλεγγύη, η οποία επεδείχθη ποτέ για μία μεμονωμένη χώρα, τόσο από την Ευρωζώνη, όσο και από άλλους θεσμούς. Καταφέραμε με την αλληλεγγύη μας να βοηθήσουμε μία χώρα να σταθεί στα πόδια της. Νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα είναι μία καλή είδηση και για το ευρώ και για την Ευρώπη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί συζητούν πριν την έναρξη του Eurogroup -Φωτογραφία: AP

Τσακαλώτος – Μοσκοβισί συζητούν πριν την έναρξη του Eurogroup -Φωτογραφία: AP

Από την πλευρά του ο Μπρουνό Λεμέρ ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που έπρεπε, τηρώντας τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει και τόνισε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην ευρωζώνη να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση και να προσπαθήσουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

 ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (ΕΜΣ)

 ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (ΕΜΣ)

Ρέγκλινγκ: Μετά την έξοδο της Ελλάδας για πρώτη φορά ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα

Μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του.

Επίσης, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι σε συνέχεια της εμπειρογνωμοσύνης που κέρδισε ο ESM μέσα από τα προγράμματα στήριξης, είναι έτοιμος να αναλάβει «μεγαλύτερο» ρόλο στο μέλλον.

«Μετά το τέλος και του ελληνικού προγράμματος ο ESM δε θα έχει ενεργό πρόγραμμα για πρώτη φορά από τη δημιουργία του. Δε θα ηρεμήσει, όμως, καθώς συνεχίζεται η δραστηριότητά του στις αγορές καθώς και η διαπραγμάτευση για το μελλοντικό του ρόλο», επισήμανε.

Σεντένο: Μετά το τέλος του προγράμματος ο ESM θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει στη χώρα μέχρι σήμερα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης, μόλις ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση.

Επίσης, ανέφερε ότι πέρα από το χρηματοδοτικό σκέλος, ο ESM εμπλέκεται και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟ ΣΕΝΤΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΑΡΙΟ ΣΕΝΤΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ 

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί συζητούν πριν την έναρξη του Eurogroup -Φωτογραφία: AP

Τσακαλώτος – Μοσκοβισί συζητούν πριν την έναρξη του Eurogroup -Φωτογραφία: AP

Μοσκοβισί: Θα είναι ιστορική ημέρα

Για μία ιστορική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

Είναι ιστορική μέρα, αν αναλογιστούμε τις ώρες, τις μέρες και νύχτες που περάσαμε προσπαθώντας να λύσουμε ζητήματα που απειλούσαν την Ευρωζώνη, και τώρα αφήνουμε την κρίση πίσω μας, ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σήμερα θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει τηρήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις της. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, ενώ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχουν υιοθετηθεί 450 νομοθετικά μέτρα.

«Τώρα είναι η σειρά των εταίρων της Ελλάδας να κάνουν αυτό που πρέπει για να γίνει η 21η Ιουνίου μία σημαντική μέρα για όλους μας» σημείωσε ο επίτροπος Οικονομίας και τόνισε ότι πρέπει να συμφωνηθεί ένα «πακέτο μέτρων» που θα ελαφρύνει σημαντικά το άχθος του ελληνικού χρέους και θα καθησυχάζει τις αγορές.

Τέλος, ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκινά με πολύ θετικό πνεύμα από όλες τις πλευρές και εξέφρασε την πεποίθηση πως σε λίγες ώρες θα υπάρχει συμφωνία.

 ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (ΕΜΣ)

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ (ΕΜΣ)

By