Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Εμβολιασμοί – Κικίλιας: «Ό,τι εμβόλιο έρχεται θα γίνεται αμέσως»

Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας, το λεγόμενο σχέδιο «Ελευθερία», τα εμβόλια που περιμένουμε να λάβουμε το επόμενο διάστημα, καθώς και συνολικά για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτους τους μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς είναι «οι μήνες των ιών».

Παράλληλα, όπως ανέφερε τους μήνες αυτούς θα τρέχει και το πρόγραμμα των εμβολιασμών, με τον υπουργό Υγείας να εκτιμά ότι οι εμβολιασμοί θα φτάσουν στο πικ τους από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο.

Εξήγησε δε, ότι θα φτάσουμε σε ένα ασφαλές σημείο αν οι εμβολιασμοί «συνεχιστούν χωρίς διακοπές και χωρίς προβλήματα». Ήδη, ανέφερε ότι είμαστε σε καλό δρόμο σχετικά με τους εμβολιασμούς των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων, ενώ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι «τον Φεβρουάριο θα γίνεται ο τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών, τον Μάρτιο ακόμα περισσότεροι για να φτάσει στο πικ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Μάλιστα, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά πως «ό,τι εμβόλιο έρχεται αυτό θα γίνεται αμέσως» με φόντο τα διάφορα προβλήματα που έχουν ανακύψει στα προγράμματα εμβολιασμών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ τόνισε ότι «καθημερινά συνεργαζόμαστε και ο πρωθυπουργός και εγώ με τους Ευρωπαίους, ώστε να έχουμε τα εμβόλιά μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πλάνο των εμβολιασμών βασίζεται στην ασφάλεια των πολιτών, στην ενημέρωσή τους και στη διαφάνεια», ενώ αναφερόμενος και στην πολυπόθητη ανοσία, επεσήμανε ότι «οι στατιστικές λένε πως η εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων έχει να κάνει με την ηλικία και με τα υποκείμενα νοσήματα. Αν εμβολιαστούν οι δύο εκατομμύρια άνθρωποι αυτών των κατηγοριών, τότε και η νόσος θα είναι μια άλλη νόσος». «Επομένως έχουμε δύο κύματα εμβολιασμών, τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και από την άλλη τον υπόλοιπο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τα εμβόλια της AstraZeneca και με αφορμή τον «πόλεμο» που έχει προκύψει ανάμεσα στην εταιρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με βάση τα νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο της εν λόγω φαρμακευτικής δεν πρέπει να χορηγείται στους άνω των 65, ο υπουργός ανέφερε ότι «στις 10 του μήνα περιμένουμε τα εμβόλια και αναμένουμε να διευκρινιστεί το πλαίσιο των εμβολιασμών με τα συγκεκριμένα εμβόλια. Εμείς θα στηριχθούμε στο τρίπτυχο επιστημονικά στοιχεία, διαφάνεια και ενημέρωση».

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας τόνισε για ακόμα μια φορά ότι «θα χρησιμοποιούνται όλα τα εμβολιαστικά κέντρα» και κατέληξε αναφερόμενος στις μεταλλάξεις για τις οποίες υπογράμμισε ότι «βρίσκονται παντού», ενώ παράλληλα έκανε έκκληση στους πολίτες να προσέχουν ιδιαιτέρως τους μήνες που έρχονται. «Προσοχή, προσοχή, προσοχή. Έρχονται δύσκολοι μήνες. Να τηρούμε τα μέτρα και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By