Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Εμβολιασμοί: Μάχη για την ανοσία ενάντια στο συμπαγές «τείχος» άρνησης των αντιεμβολιαστών

Τα συλλαλητήρια που επιμένουν να οργανώνουν οι αντιεμβολιαστές, όπως αυτό της περασμένης Κυριακής με τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος, προϊδεάζουν για τη μεγάλη σύγκρουση του φθινοπώρου, καθώς από το στοίχημα του εμβολιασμού με την επιστράτευση αυστηρών περιορισμών ή ακόμα και της υποχρεωτικότητας σε όσους απορρίπτουν το εμβόλιο θα εξαρτηθεί η μάχη κατά της πανδημίας, αλλά και ο βαθμός επιστροφής στην ομαλή κοινωνική και κοινωνική ζωή.

Το έργο της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που έκανε η ΚΑΠΑ RESEARCH και τα οποία καταγράφουν ένα συμπαγές αντιεμβιολιαστικό μέτωπο της τάξης του 30%, ίσως και πιο πάνω, το οποίο δύσκολα θα μεταπειστεί, ακόμα και υπό την πίεση των περιορισμών ή και της υποχρεωτικότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ερώτηση «Εάν τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους γίνουν πιο αυστηρά, εσείς θα σκεφτείτε να κάνετε το εμβόλιο;» οι αρνητές απαντούν («όχι» και «μάλλον όχι») σε ποσοστό 85% ότι δεν θα εμβολιάζονταν ούτε σε αυτή την περίπτωση. «Ναι» και «μάλλον ναι» απαντά μόλις το 7%.

Στην περίπτωση που ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός πρόθυμο να κάνει το εμβόλιο από τους σημερινούς αρνητές είναι το 10% (Ναι 2% και Μάλλον ναι 8%), ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 76% (Μάλλον όχι 12% και Όχι: 66%) – ΔΓ/ΔΑ λέει το 12%.

Τείχος άρνησης VS τείχος ανοσίας

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH, επιβεβαιωθεί και από άλλες σχετικές μετρήσεις, τότε «το τείχος της άρνησης» δείχνει πολύ ισχυρό, καθιστώντας το «τείχος της ανοσίας», εξαιρετικά δύσκολο.

Ακόμα και τώρα, με τα τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Ελλάδα και τον κόσμο, που δείχνουν ότι οι παρενέργειες είναι απειροελάχιστες και η προστασία από τη σοβαρή νόσηση μεγάλη, οι ανεμβολίαστοι επικαλούνται τα εξής επιχειρήματα για την άρνησή τους:

1. «Ανησυχώ γιατί το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα – δεν έχει δοκιμαστεί» (50%).

2. «Ανησυχώ για τις παρενέργειες» (47%).

3. «Αντιδρώ στην πίεση που ασκείται» (43%)

4. «Δεν εμπιστεύομαι τις ελληνικές αρχές» (30%).

5. «Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο αποτελεσματικό» (27%).

Μάλιστα οι ανεμβολίαστοι λένε ότι σε ποσοστό 59% ότι προτιμούν να νοσήσουν από κορωνοϊό, παρά να εμβολιαστούν. Μόνο το 6% προτιμά να κάνει το εμβόλιο από το να νοσήσει, ενώ το 13% δεν πιστεύει ότι θα νοσήσει από τον κορωνοϊό».

Τα στοιχεία των εμβολιασμών

Η κυβέρνηση και οι επιστημονικές επιτροπές μελετούν τώρα τα στοιχεία που προκύπτουν από την εξέλιξη των εμβολιασμών για να εξάγουν συμπεράσματα από την απόδοση της προσπάθειας να πειστούν οι αρνητές ή όσοι φοβούνται το εμβόλιο, να προσέλθουν στο πρόγραμμα.

Τα στοιχεία στις αρχές Αυγούστου ήταν απογοητευτικά και κυμαίνονταν γύρω στα 12-15.000 πρώτα ραντεβού, ενώ στη συνέχεια, στα μέσα του μήνα, έπεσαν κι άλλο, σαφώς κάτω των 10.000 ημερησίως, λόγω μάλλον και των καλοκαιρινών διακοπών.

Την τελευταία εβδομάδα ωστόσο παρατηρείται μία αυξητική τάση, που μένει όμως όχι μόνο να επιβεβαιωθεί, αλλά και να αυξηθεί, προκειμένου να θεωρηθεί αισιόδοξο μήνυμα.

Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, τα πρώτα ραντεβού κινήθηκαν στη ζώνη από 15.000 έως και 21.000 ημερησίως – με εξαίρεση, όπως πάντα την Κυριακή 29 Αυγούστου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By