Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: 35% πάνω τα ραντεβού για την 1η δόση

Σκληρή μάχη συνεχίζει να δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού, με τις δυνάμεις να ενισχύονται συνεχώς στο μέτωπο των εμβολιασμών.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για ένα εξαιρετικά δύσκολο διάστημα, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες, στο πεδίο της δημόσιας υγείας και των νοσοκομείων, και ζητούν από τους πολίτες να αξιοποιήσουν το βασικό «όπλο» που είναι διαθέσιμο σε όλους, το εμβόλιο, ώστε να σταματήσουν την επέλαση του ιού και της λοίμωξης COVID-19. Σημειώνεται πάντως ότι οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οπως δείχνουν πλέον τα στοιχεία για τα ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού που προγραμματίζονται, το μήνυμα των επιστημόνων και της κυβέρνησης για την ανάγκη θωράκισης φτάνει -αν και με αργό ρυθμό- στην κοινωνία. Την τελευταία εβδομάδα κλείνονται ημερησίως κατά μέσο όρο περίπου 9.000 ραντεβού, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 35% σε σύγκριση με εκείνα του αμέσως προηγούμενου επταημέρου.

Το όφελος του εμβολιασμού δείχνουν περίτρανα πλέον και τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Από τους 9.880 νεκρούς λόγω της λοίμωξης COVID-19 μέσα στο 2021 -και ως τις 11 Οκτωβρίου-, το 87% (8.572) ήταν ανεμβολίαστοι.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύτηκαν 6.773 ασθενείς, εκ των οποίων το 90% (6.162) επίσης ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, χάρη στην ανοσία που χτιζόταν με τα εμβόλια, από τον Αύγουστο και μετά οι νοσηλείες στις ΜΕΘ υποτριπλασιάστηκαν: μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ ήταν 5.221 και από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου 1.552.

Κατά το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ατόμων πλήρως εμβολιασμένων που νόσησαν αποτελούν το 13% του συνόλου των ασθενών. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στη φθίνουσα πορεία των αντισωμάτων μετά το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, όπως και στην υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, σε συνδυασμό με την ευρεία χαλάρωση στην τήρηση και στον έλεγχο των μέτρων.

Η μειωμένη προστασία των πλήρως εμβολιασμένων έναντι του κορωνοϊού και η ανάγκη για αναμνηστική δόση αποτυπώνεται και σε έναν άλλο αριθμό: στους 701 νεκρούς (ποσοστό 7% του συνόλου), με τους 520 να χάνουν τη ζωή τους από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο. Αναλύοντας περαιτέρω τα χαρακτηριστικά των θανόντων, προκύπτει ότι οι 18 ήταν κάτω των 60 χρόνων και ανοσοκατασταλμένοι. Ενώ στους υπόλοιπους ο συνδυασμός της προχωρημένης ηλικίας με τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και τη μειωμένη ανοσοαπόκριση επέδρασαν αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Τα δεδομένα από την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό δημιουργούν μικρή αισιοδοξία για τον ρυθμό της εμβολιαστικής κάλυψης στην επικράτεια, αν και στο επίκεντρο των αρμοδίων παραμένουν η Κεντρική και η Βόρεια Ελλάδα.

Με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Κοζάνης και Καστοριάς, όπου οι εμβολιασμένοι έχουν σπάσει το φράγμα του 55% (στις προαναφερθείσες περιοχές έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση το 55,3% και το 58,4% αντίστοιχα), στις άλλες ΠΕ της Μακεδονίας και της Θράκης το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι χαμηλότερο. Στις ΠΕ Κιλκίς, Δράμας και Σερρών είναι ανεμβολίαστοι σχεδόν 6 στους 10 πολίτες.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα έχει αναζωπυρώσει τις εστίες της επιδημίας, ιδίως από τις 9 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η επιστροφή στην κανονικότητα σε εστίαση και ψυχαγωγία. Η άρση των τοπικών λοκντάουν σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες (θερμοκρασία και υγρασία) αποτυπώθηκε στους επιδημιολογικούς δείκτες: αύξηση κατά 28% στο επιδημιολογικό φορτίο, 17% στα νέα κρούσματα, 30% στις νέες εισαγωγές, 4% στην πίεση στις ΜΕΘ και 8% στους θανάτους.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη, ιδίως έπειτα από 19 μήνες επιδημίας, αλλά και με επιτακτική ανάγκη πλέον να παρέχεται περίθαλψη και νοσηλεία σε όλους τους ασθενείς και όχι μόνο σε εκείνους με λοίμωξη COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι στο χειρουργικό πεδίο η επιδημία ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό στο ΕΣΥ: το 2020 η μείωση στις προγραμματισμένες επεμβάσεις ήταν της τάξης του 29% σε σύγκριση με εκείνες του 2019 και η μείωση εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 31,6% για το τρέχον έτος.

Η στήριξη που παρείχε ο ιδιωτικός τομέας υγείας στο ΕΣΥ όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε στο να διενεργηθεί μεγάλος αριθμός επεμβάσεων στις ιδιωτικές μονάδες, όμως θεωρείται βέβαιο ότι καταγράφηκαν αναβολές και ματαιώσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς. «Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε τρόπο να προστατευτούμε. Και είναι δίκαιο να μπορεί να υπάρχει φροντίδα για όλους» υπογράμμισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Η αναμνηστική δόση

Περισσότερα από 6,3 εκατομμύρια άτομα (63%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αποτελώντας ανάχωμα στην επιδημία, το οποίο όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ορμή του κορωνοϊού (το ποσοστό ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί είναι πάνω από 80%). Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό της αναμνηστικής (τρίτης) δόσης εμβολίου -εφόσον έχει συμπληρωθεί εξάμηνο από τη δεύτερη δόση- και για τους πολίτες ηλικίας κάτω των 50 χρόνων. Την αναμνηστική δόση έχουν ήδη λάβει περισσότερα από 260.000 άτομα.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη χορήγηση αναμνηστικής (δεύτερης) δόσης εμβολίου στα περίπου 550.000 άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson. Στη συνεδρίασή της, μεθαύριο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχοντας εκτιμήσει τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών φορέων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, αναμένεται να δώσει το πράσινο φως. Η σύσταση θα είναι εμβολιασμός, είτε με Johnson & Johnson με το οποίο έγινε ο αρχικός εμβολιασμός είτε με εμβόλιο mRΝΑ, μετά τη συμπλήρωση του διμήνου από την αρχική ανοσοποίηση.

Πηγή: www.protothema.gr

By