Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης για την εστίαση – Η ανατροπή στους υπαίθριους χώρους διασκέδασης

Το πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας που θα ισχύει από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου αναμένεται να ανακοινώσει από ώρα σε ώρα η κυβέρνηση μέσω κοινής υπουργικής απόφασης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η ΚΥΑ αναμένεται το πρωί της Παρασκευής και θα έχει ισχύ κανονικά όπως προβλεπόταν από τις 16 Ιουλίου.

Επιπλέον θα υπάρχει μία ανατροπή, καθώς τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια, κλαμπ κλπ.) θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με 85% χωρητικότητα, και μόνο για καθήμενους (κανένας όρθιος).

Αυτή θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα από πλευράς των επαγγελματιών και των πολιτών, στους χώρους εστίασης και διασκέδασης ενώ και οι ποινές που προβλέπονται για την παράβασή τους θα τεθούν σε εφαρμογή από την πρώτη ώρα λειτουργίας των καταστημάτων σήμερα.

Επιπλέον, όπως είπε την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, την επόμενη εβδομάδα έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των εργαζόμενων στα επαγγέλματα που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Όπως διευκρινίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο, δεν θα υπάρχει διάστημα ισχύος της αναστολής, ενώ θα υπάρχει διάταξη που θα την αποσυνδέει από τα πειθαρχικά αδικήματα. Επίσης, θα έχει προβλέψει ότι δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο απόλυσης ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να μάθει εάν ο υπάλληλος είναι εμβολιασμένος.

Μόνο με καθήμενους η εστίαση – Μόνο εμβολισμένοι στους κλειστούς χώρους
Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών ώστε να δημιουργηθεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας που θα αποτελέσει ασπίδα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, η εμβολιαστική εκστρατεία έχει μπει σε νέα φάση.

Εκτός της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για ευαίσθητες επαγγελματικές ομάδες, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέτρα που αποτελούν κίνητρο για εμβολιασμούς. Ταυτόχρονα, κρίσιμο «στοίχημα» αποτελεί η επιτυχής και ασφαλής λειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται το νέο καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας από την Παρασκευή.

Ένα από τα βασικά σημεία στο νέο καθεστώς λειτουργίας των κλειστών χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας στους οποίους θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά εμβολιασμένοι, είναι οι έλεγχοι που θα διενεργούνται στα πιστοποιητικά των θαμώνων καθώς επίσης η αποφυγή πλαστοπροσωπίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπονται δύο άξονες:

Η ταυτοποίηση να γίνεται από τον καταστηματάρχη αμέσως μετά τον έλεγχο γνησιότητας των εγγράφων μέσω της ειδικής εφαρμογής με τον οποίο θα επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα αποφύγουν και το πρόστιμο εάν σε έναν έλεγχο που θα γίνει εκ των υστέρων από τις αρμόδιες αρχές διαπιστωθεί το συγκεκριμένο αδίκημα.

Επιπλέον, αυτό θα είναι μεταξύ άλλων το αντικείμενο των δειγματοληπτικών ελέγχων που θα διενεργούνται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα υπόλοιπα σώματα που θα αναλάβουν το βάρος της εποπτείας για την τήρηση των μέτρων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By