Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Ένα διαφορετικό «ευχαριστώ»: Ασθενής παίζει βιολί μέσα στη ΜΕΘ

Ένας συνταξιούχος μουσικός, που έδινε «μάχη» με τον κορωνοϊό σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας στη Γιούτα των ΗΠΑ, αποφάσισε να… επιστρατεύσει τη μεγάλη του αγάπη -τη μουσική- για να αντιμετωπίσει την ασθένειά του αλλά και να δώσει μερικές στιγμές χαράς σε νοσηλευτές και ασθενείς.

Παρότι βρισκόταν σε αναπνευστήρα, ο Γκρόβερ Γίλχελμσεν θέλησε να δείξει την ευγνωμοσύνη του στο νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου ΜακΚέι Ντι στην πόλη Όγκντεν.

Ο 70χρονος ασθενής κατάφερε να επικοινωνήσει την επιθυμία του σε μια νοσοκόμα, γράφοντάς της ένα σύντομο σημείωμα.

«Στα μέσα περίπου της βάρδιάς μου, μού έγραψε: “Ξέρεις, θέλω πολύ να παίξω εδώ στο νοσοκομείο. Τι θα έλεγες εάν η σύζυγός μου μού έφερνε το βιολί και τη βιόλα μου;”» είπε η Κιάρα Σάσε, νοσοκόμα του νοσοκομείου.

Και παρότι η νοσηλεύτρια χρειάστηκε να λάβει πρώτα την έγκριση των γιατρών, τελικά κατάφερε να ικανοποιήσει την επιθυμία του.

Παρέμεινε, μάλιστα, δίπλα του όταν έπαιζε θρησκευτικούς ύμνους και το «Tennessee Waltz» μέσα στο θάλαμο, όπως εξηγεί το δελτίο Τύπου του νοσοκομείου.

«Βούρκωσα. Ήταν απίστευτο για εμάς το προσωπικό να βλέπουμε έναν ασθενή να κάνει κάτι τέτοιο, ενώ ήταν διασωληνωμένος» είπε η Σάσε, και συμπλήρωσε:

«Παρότι ήταν τόσο άρρωστος, τα κατάφερε. Μπορούσαμε να δούμε πόσο σημαντικό ήταν για αυτόν… Ηρεμούσε και επανερχόταν στην πραγματικότητα όταν έπαιζε».

Το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου συγκεντρώθηκε στο δωμάτιο του Γίλχελμσεν για να ακούσει το ιδιότυπο αυτό… κονσέρτο.

«Ήταν πραγματικά σοκαριστικό να είσαι εκεί την ώρα που έπιασε το βιολί» είπε ο Ματ Χάρπερ, μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Νόμιζα ότι ζούσα ένα όνειρο…» δήλωσε ο ίδιος.

Και εξήγησε:

«Έχω συνηθίσει οι ασθενείς να είναι θλιμμένοι ή να πρέπει να λάβουν ηρεμιστικά φάρμακα ενώ είναι διασωληνωμένοι. Αυτή όμως η ανάμνηση θα είναι μια από τις καλύτερες που έχω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ήταν ένα μικρό… φως μέσα στο σκοτάδι του Covid».

Το νοσοκομείο επέτρεψε στον Γίλχελμσεν να παίξει αρκετές φορές, ωστόσο αργότερα η κατάστασή του επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να μπει σε τεχνητό κώμα.

Η Νταϊάνα Γίλχελμσεν, η επί 47 χρόνια σύζυγός του ασθενή, είπε στο CNNi την Τετάρτη ότι δεν την εξέπληξε το αίτημα του Γκρόβερ.

«Αυτός είναι ο Γκρόβερ. Ήθελε να παίξει για να τους ευχαριστήσει» δήλωσε η ίδια.

Το ζευγάρι από την πόλη Χάρισβιλ κόλλησε κορωνοϊό στις αρχές του Οκτώβρη αλλά η Νταιάνα δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα.

Ο Γίλχελμσεν πέρασε ένα μήνα διασωληνωμένος στο νοσοκομείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.

Παρότι ακόμη δεν έχει αποσωληνωθεί, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι.

Η Νταϊάνα δεν μπορούσε να επισκεφτεί τον σύζυγό της όταν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, ωστόσο τώρα μπορεί τουλάχιστον να τον δει μέσα από ένα ειδικό τζάμι και να του μιλήσει στο τηλέφωνο.

«Δεν μπορεί να μιλήσει εκείνος, αλλά μου γράφει σε ένα κομμάτι χαρτί» δήλωσε η ίδια, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα έχει επιστρέψει στο σπίτι τους τα Χριστούγεννα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By