Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ένας 40άρης στο τιμόνι της Novartis

Βελούδινο διαζύγιο φέρεται να πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Τζο Χιμένεζ, αν και η διοίκηση του φαρμακευτικού κολοσσού συνεχίζει να τον υποστηρίζει για τον επαγγελματισμό και την αποδοτικότητά του σε δύσκολες εποχές. Τη θέση του παίρνει ο μόλις 41 ετών γιατρός του Χάρβαρντ Βας Ναρασιμχάν.

Ο Τζο Χιμένεζ εργαζόταν στην εταιρεία από το 2007 και μέσα σε τρία χρόνια προήχθη σε Διευθύνων Σύμβουλος. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η φαρμακευτική, ο κ. Χιμένεζ θα παραμείνει για ακόμη ένα χρόνο στην εταιρεία και θα ασκεί καθήκοντα συμβούλου. Ακολούθως θα συνταξιοδοτηθεί. Η αλλαγή σκυτάλης θα γίνει το Φεβρουάριο του 2018.

Ο Ναρασιμχάν (φωτό) από την πλευρά του, αμερικανός πολίτης με ινδική καταγωγή, ο οποίος είναι μόλις 41 ετών είναι το νεότερο σε ηλικία στέλεχος του ομίλου Novartis και ασκεί καθήκοντα επικεφαλής ανάπτυξης της Novartis Pharmaceuticals. Πριν ξεκινήσει την καριέρα του στο φαρμακευτικό κλάδο, εργαζόταν στην εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey & Co. Είναι κάτοχος πτυχίου Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και μεταπτυχιακού τίτλου στη δημόσια διοίκηση από τη σχολή John F. Kennedy του ίδιου ιδρύματος, ενώ έχει σπουδές και στις βιολογικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Μετά από τη λήξη της πατέντας σημαντικών φαρμάκων από τη φαρέτρα της εταιρείας, όπως είναι το Glivec για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, η εταιρεία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης για την ανάπτυξή της σε νέες φαρμακευτικές κατηγορίες. Το μεγάλο στοίχημα παίζεται στο καρδιολογικό φάρμακο Entresto, το Cosentyx για την αντιμετώπιση για της ψωρίασης και το Kisqali για τον καρκίνο του μαστού.

Τα έσοδα της Novartis γνώρισαν εξαιρετική άνθηση το 2011. Μειώθηκαν όμως από τα ανταγωνιστικά φάρμακα του αντιυπερτασικού Diovan και το Glivec που έλαβαν άδεια κυκλοφορίας την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, η βελούδινη έξοδος του Χιμένεζ από την εταιρεία, δεν συνδέεται με τη μείωση των εσόδων, όπως διαβεβαιώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Novartis Τζόεργκ Ρέινχαρντ. «Η λήξη της πατέντας των φαρμάκων με τις υψηλότερες πωλήσεις ήταν μία δυσκολία που έπρεπε να διαχειριστούμε. Ο Τζο έκανε σημαντικά βήματα μπροστά σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την εταιρεία», εξηγεί ο ίδιος.

«Διατέλεσα Διευθύνων Σύμβουλος για οκτώ χρόνια και πάντα υποστήριζα την άποψη ότι η θητεία σε αυτού του είδους τις υψηλόβαθμες θέσεις, δεν θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Η λογική είναι ότι έχεις αρκετό χρόνο για να διαπιστώσεις πώς θα επιτύχεις ανάπτυξη, να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές για να την επιτύχεις και ακολούθως να αποχωρήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στον αντικαταστάτη σου, να αναπτύξει με το δικό του πλέον βλέμμα ακόμη περισσότερο την επιχείρηση», σχολίασε ο Χιμένεζ.

 

By