Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

Ενδιαφέρον για τις έρευνες υδρογονανθράκων από ΕΛΠΕ- Energean

Στις περιοχές “Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου

ydrogonanthakes

 

 

Tα Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil και Gas εκδήλωσαν σήμερα ενδιαφέρον για έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές “Αρτας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Αύγουστο.

Δεν συμμετείχε στη διαδικασία η ιταλική Εnel, παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εταιρίας που εκδήλωσε ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές (σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για έρευνα σε συγκεκριμένη περιοχή τότε προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσκληση και άλλων ενδιαφερομένων). Σύμφωνα με πληροφορίες η Εnel επρόκειτο να συμμετάσχει στο διαγωνισμό σε Κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ και για την απόσυρση του ενδιαφέροντός της επικαλέστηκε το ενδεχόμενο αλλαγής της φορολογίας, σύμφωνα με πηγές της αγοράς ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η Energean εκδήλωσε ενδιαφέρον για 2 από τις 3 περιοχές (“Αρτα και Αιτωλοακαρνανία, έκτασης 4.762,9 τ.χλμ., και 4.360,3 τ.χλμ. αντίστοιχα) που αποτελούν συνέχεια της περιοχής των Ιωαννίνων στην οποία η ίδια πρόσφατα αναδείχθηκε ανάδοχος για την πραγματοποίηση ερευνών. Η Energean εκμεταλλεύεται επίσης τα κοιτάσματα του Πρίνου ενώ έχει αναλάβει και τις έρευνες στο Κατάκολο.

Τα ΕΛΠΕ αντίστοιχα, που έχουν ήδη κερδίσει την περιοχή του Πατραϊκού κόλπου υπέβαλαν προσφορές για τις περιοχές της “Αρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου.

By