Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εnergean: Τέλη του χρόνου θα ξεκινήσουν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Κατάκολο

Μπορεί το Ισραήλ να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος της Energean Oil &Gas για τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένουν πίσω οι σχεδιασμοί για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι είναι δυνατό να εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η περιβαλλοντική μελέτη του έργου ώστε να ξεκινήσουν, οι πρώτες γεωτρητικές εργασίες προς τα τέλη του έτους με αρχές του 2021.

Με μεγάλες καθυστερήσεις τον περασμένο μήνα, για την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, γνωμοδότησε θετικά το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος. Η καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των πρώτων γεωτρήσεων οφείλεται σε δικαστικές εμπλοκές, καθώς υπήρξαν ιδιοκτησιακές διαφωνίες με ιδιώτη σχετικά με έκταση στην περιοχή εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του αρχικού σταδίου του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος, οι γεωτρητικές εργασίες περιλαμβάνουν «τη διάνοιξη δύο γεωτρήσεων εκτεταμένης οριζόντιας μετατόπισης από τη χερσαία περιοχή παραχώρησης στην ακτή προς την κορυφή του αντικλίνου του ταμιευτήρα του κοιτάσματος που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. νοτιοδυτικά».

Πέρα από το Κατάκολο, έρευνες για υδρογονάνθρακες διεξάγονται σε άλλα έξι θαλάσσια και χερσαία μπλοκ, στο «Μπλοκ 2» (δυτικά της Κέρκυρας μέχρι τα σύνορα με την Ιταλία), στο μπλοκ του Πατραϊκού όπου επίκειται γεώτρηση και στα τέσσερα χερσαία μπλοκ, δηλαδή των Ιωαννίνων, της Άρτας-Πρέβεζας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2017, η Energean έλαβε έγκριση από την Κυβέρνηση του Ισραήλ για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου κοιτάσματός της, του Karish-Tanin, από το οποίο αναμένεται να είναι η πρώτη στην περιοχή που θα παράγει φυσικό αέριο το 2021, χρησιμοποιώντας τη μοναδική Πλωτή Μονάδα Παραγωγής και Φόρτωσης φυσικού αερίου (FPSO “Energean Power”), στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Energean έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για την τροφοδοσία της ισραηλινής αγοράς με 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο τον χρόνο ενώ την περασμένη εβδομάδα υπογράφτηκε πανηγυρικά η συμφωνία για την προμήθεια με 2 δις. κυβικά μέτρα της ΔΕΠΑ που θα τροφοδοτεί με αέριο μέσω του East Med, την ΕΕ.

Η Energean διαθέτει εννέα άδειες έρευνας στην ΑΟΖ του Ισραήλ και πέρα από το Κατάκολο άδειες εξερεύνησης στη Δυτική Ελλάδα και το Μαυροβούνιο.

Στις 4 Ιουλίου του 2019, η Energean ανακοίνωσε την υπό όρους εξαγορά της Edison E&P, για 750 εκατ. δολάρια (με επιπλέον $100 εκ. ενδεχόμενο αντάλλαγμα), η οποία ενισχύει σημαντικά τη θέση της στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By