Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενημερώθηκε αλλά δεν πήρε αποφάσεις το EuroWorking Group

Στο χθεσινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες εξετάστηκε η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και η μεταμνημονιακή εποπτεία, αλλά δεν υπήρξαν αποφάσεις για κάποια από τα προαναφερόμενα θέματα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σε ότι αφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, στο EWG επισημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί, το αργότερο, ως το Eurogroup του Ιουνίου, δεδομένου ότι συνδέεται με τη δόση των 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων.

Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, το EWG εξέτασε τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση», δηλαδή τον μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις για το χρέος, υπό συζήτηση παραμένει κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον «γαλλικό μηχανισμό», μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στο EuroWorking Group το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 27 Απριλίου στη Σόφια, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών.

Οι επικεφαλής των θεσμών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By