Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων: Ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων του Ρωμανού

Διαμηνύοντας ότι οι γιατροί αρνούνται την αναγκαστική σίτιση

romanos1

Την ικανοποίηση των «δίκαιων και λογικών» αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού ζητά η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά διαμηνύοντας ότι οι γιατροί αρνούνται την αναγκαστική σίτιση και ότι τα πολιτικά προβλήματα δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς.

Απευθυνόμενη στον υπουργό Δικαιοσύνης, η ΕΙΝΑΠ δηλώνει ότι «κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα στη βούληση του ασθενούς. Η πολιτεία έχει ένα πρόβλημα με την απεργία πείνας κρατουμένων. Η απεργία πείνας έχει πάντα τα αίτιά της. Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι γιατροί, με ψευτοδιλήμματα και έμμεσες ή άμεσες απειλές για ευθύνες, να δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που προκαλεί η απεργία πείνας».

Μάλιστα, οι γιατροί επικαλούνται τη διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) σαφέστατα η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική.

Ακόμη, το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ ζητά να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, «τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια», ώστε να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του και απευθύνει σχετική έκκληση στους Σαμαρά και Αθανασίου.

Τέλος, τονίζεται ότι τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης. Θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται μαζική «παρουσία» γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών, και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών.

By