Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ενστάσεις εταίρων για το νόμο Μπαλτά

Ενδέχεται να ζητήσουν την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου για την Παιδεία

mpaltas

Αμφισβητούν τις προθέσεις της κυβέρνησης για πραγματικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, βασιζόμενοι στις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια – ΔΝΤ και ΕΚΤ ενδέχεται να ζητήσουν πάγωμα ή και κατάργηση του νόμου

Την αμφισβήτηση των δανειστών ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη Δημόσια Διοίκηση και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έχει προκαλέσει ο νόμος Μπαλτά για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Παιδεία έχουν ήδη βρεθεί στο ραντάρ των θεσμών που συζητούν παρασκηνιακά το ενδεχόμενο να θέσουν ακόμη και θέμα παγώματος των σχετικών νόμων.

Πηγή μάλιστα που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες της κυβέρνησης με τους εταίρους εξέφρασε την απορία «πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να διακηρύττει ότι κομίζει το νέο και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τομές και σε μεταρρυθμίσεις και την ίδια ώρα να ψηφίζει νόμους που φέρνουν την εκπαίδευση πίσω στη δεκαετία του ’80, καταργώντας τα Συμβούλια Διοίκησης των πανεπιστημίων και βάζοντας τους φοιτητές να επιλέγουν τους πρυτάνεις;».

Εκπρόσωποι των θεσμών ερμηνεύουν το σχέδιο Μπαλτά για τα πανεπιστήμια ως κακό οιωνό από την πλευρά της κυβέρνησης. Το θέμα του νόμου έχει ήδη συζητηθεί παρασκηνιακά μεταξύ των τριών θεσμών, ενώ το ΔΝΤ και η ΕΚΤ σκέφτονται να ζητήσουν ακόμη και πάγωμα ή κατάργηση του νόμου. Η λογική των δανειστών είναι ότι οι ρυθμίσεις Μπαλτά, εκτός από ενδεικτικές των κυβερνητικών προθέσεων, υπάγονται στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση που προβλέπονται από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την πλευρά της ΕΚΤ, το θέμα της εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του.