Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εντείνει τις περιοδείες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά το «φρένο» στα προεκλογικά σενάρια – Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρωθυπουργού

Με επίσκεψη σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα το Κορωπί, την Παιανία, τα Σπάτα και τη Ραφήνα και σύσκεψη με Δημάρχους της περιοχής στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, στην Παλλήνη, συνεχίσει το πρόγραμμα των περιοδειών ανά τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της στρατηγικής του επιλογής να εντείνει την αδιαμεσολάβητη επαφή του με τους πολίτες, ώστε αφενός να ακούσει τα προβλήματα τους, αφετέρου να ενισχύσει το μήνυμα του παραχθέντος κυβερνητικού έργου, καθώς η σύγκριση των διακυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα αποτελέσει πυλώνα και της προεκλογικής του εκστρατείας, οψέποτε λάβει τις τελικές του αποφάσεις για τον χρόνο προσφυγής στην κάλπη.

Επιμένουν τα σενάρια ανασχηματισμού

Την ίδια ώρα, επανέρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες (οι οποίες δεν διαψεύστηκαν επί της ουσίας από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) που κάνουν λόγο για εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό για ανασχηματισμό και μάλιστα δομικού χαρακτήρα, ώστε να ενδυναμωθεί τόσο το μήνυμα της σταθερότητας όσο και η κυβερνητική δυναμική ενόψει της λαϊκής ετυμηγορίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, οι εν λόγω εισηγήσεις προτάσσουν και τη δημιουργία Υπουργείου ή Υφυπουργείου Ακρίβειας, με τον βουλευτή Β. Σπανάκη να ακούγεται ως πιθανή επιλογή για την θέση.

Στις προτάσεις που φέρονται να βρίσκονται στα συρτάρια του Πρωθυπουργικού γραφείου είναι και η περαιτέρω ενίσχυση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο ενδέχεται να μεταβιβαστούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως το έργο στον τομέα του «e-gov» αποτελεί κορωνίδα των επιτυχιών της κυβέρνησης στους τομείς διαχείρισης της καθημερινότητας του πολίτη και της έμπρακτης αποτύπωσης του πως αντιλαμβάνεται στην πράξη ο Πρωθυπουργός την επόμενη μέρα της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η αναμενόμενη συζήτηση στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο της ψηφιακής ταυτότητας.

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού διαφαίνονται και από τις αναφορές που κάνει για την ανάγκη ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, ένα τομέα στον οποίο αποδίδει προσωπικά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ζητώντας μεγαλύτερη επιτάχυνση των κυβερνητικών ρυθμών.

Επιτάχυνση του νομοθετικού έργοu

Παράλληλα με τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη και κυβερνητικών και κομματικών κλιμακίων σε σημειακές περιοχές της χώρας, επιταχύνεται το νομοθετικό έργο με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι να περάσουν από την Ολομέλεια μέχρι τα τέλη του έτους, περί τα σαράντα νομοσχέδια, αρχής γενομένης από αυτή την εβδομάδα οπότε και εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συζήτηση του οποίου προσλαμβάνει … ιδεολογικό χαρακτήρα για την κυβερνητική πλειοψηφία στην προσπάθεια να καταδείξει τον, κατά την ίδια, «προοδευτισμό του 21ου αιώνα».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει την εμφάνισή της πια στα Πανεπιστήμια από το Σεπτέμβριο, σε μία μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει η τάξη, ειδικά στα μεγάλα Πανεπιστήμια της Αθήνας και να μην είναι ορμητήρια διαφόρων μπαχαλάκηδων που τα χρησιμοποιούν για δράσεις και δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Στις προτεραιότητες του Πρωθυπουργού είναι και η προετοιμασία των εξαγγελιών της ΔΕΘ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχουν έντονα κοινωνικό περιεχόμενο, εφόσον το επιτρέψουν τα έσοδα του φετινού τουρισμού, τα οποία αναμένονται αυξημένα, και οι γενικότερες εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και τα σενάρια εργασίας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η περαιτέρω διεύρυνση των εισοδηματικών και άλλων κριτηρίων με στόχο ακόμα περισσότεροι από τους πληττόμενους να επωφεληθούν της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα. Αλλά και επιπλέον επιμήκυνση προγραμμάτων, όπως η επιδότηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, καθώς και η επιταγή ακρίβειας, για την οποία αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί «με διευρυμένη περίμετρο», ώστε να την λάβουν ακόμα περισσότεροι πολίτες.

Παρεμβάσεις αναμένονται και στον τομέα των συντάξεων, όπου οι αυξήσεις αναμένεται να ανέλθουν στο 5%.

By