Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

Εντολή Μεντβέντεφ για λήψη οικονομικών μέτρων ως αντίποινα στην Τουρκία

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο στο εμπόριο όσο και στις επενδύσεις

Medvedev

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να ετοιμάσει μέτρα, περιλαμβανομένου του παγώματος ορισμένων κοινών επενδυτικών σχεδίων με την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε την Πέμπτη από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας η οποία κατέρριψε την Τρίτη ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη μεθόριο με τη Συρία.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε την κυβέρνηση «να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας».

«Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες», διευκρίνισε.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε σε πιθανούς περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών διατροφικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει από σήμερα το πρωί μια ενίσχυση των ελέγχων, επισήμως για υγειονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν», προειδοποίησε.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream.

Ο Ουλουκάγεφ δήλωσε πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Η τουρκική αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη κοντά στη μεθόριο με τη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που επέστρεφε από αποστολή μάχης. Η Άγκυρα δηλώνει πως το μαχητικό πετούσε στον εναέριο χώρο της και ότι το είχε προειδοποιήσει «δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά», ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το συριακό έδαφος και δεν έλαβε προειδοποίηση προτού χτυπηθεί.

Ένας από τους δύο πιλότους που επέβαιναν στο πολεμικό αεροσκάφος σκοτώθηκε από το έδαφος ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο, σύμφωνα με τη Μόσχα. Ο δεύτερος επέστρεψε στη βάση του έπειτα από δύο επιχειρήσεις διάσωσης που κόστισαν τη ζωή σε έναν ρώσο στρατιώτη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By