Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Έντονη ανησυχία ΟΗΕ για τα βίαια επεισόδια με πρόσφυγες στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας

Αντίδραση και από την Σερβία που κατηγορεί Βουδαπέστη για κακή και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες

prosfyges - ouggaria2

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία» για τις βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της ουγγρικής αστυνομίας και δεκάδων μεταναστών στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία.

Η περιφερειακή αντιπρόσωπος της UNHCR για την κεντρική Ευρώπη Μονσεράτ Φέισας Βίχε ανέφερε ότι πολλοί μετανάστες τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία διότι είδαμε να γίνεται χρήση βίας, η οποία έπρεπε και μπορούσε να αποφευχθεί» τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σοκαρισμένος καθώς η Ουγγαρία στέλνει πίσω τους πρόσφυγες και τους εμποδίζει να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση και δακρυγόνων, υπογραμμίζοντας ότι πολλοί από αυτούς είναι μέλη οικογενειών από τη Συρία.

Ο Γκουτέρες προέτρεψε τις ουγγρικές αρχές να διασφαλίσουν την «ανεμπόδιστη πρόσβαση» των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς.

Το γεγονός ότι η ουγγρική αστυνομία διώχνει τους πρόσφυγες προς τη Σερβία αντίκειται στις παραινέσεις της UNHCR καθώς η Σερβία δε δύναται να αντιμετωπίσει το εύρος της ροής των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από την προστασία της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.

Την ίδια ώρα η Σερβία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μία σκληρή απάντηση στην κυβέρνηση του Βουδαπέστης.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Βούτσιτς κατηγόρησε την Ουγγαρία για κακή και αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, στους οποίους απαγορεύει να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας ταπεινώσει. Καλώ την Ε.Ε. να αντιδράσει, καθώς κάθε κράτος – μέλος πρέπει να ευθυγραμμίζει με τις ευρωπαϊκές αξίες» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

«Εάν δεν αντιδράσει η Ε.Ε., θα βρούμε εμείς τρόπο να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και τις ευρωπαϊκές αξίες» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι οι ουγγρικές αρχές έκαναν χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν τους πρόσφυγες από τη διασυνοριακή γραμμή με την Σερβία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By