Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Εντός δεκαημέρου η ψήφιση ν/μ δημόσιας διοίκησης

Τι ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος

fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com, Panayiotis Tzamaros

Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, σε κοινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε:

«Εμείς δεν είμαστε ούτε κυβέρνηση δύο, τριών μηνών, ούτε εξίμισι. Δεν θα βιαστούμε. Είμαστε μια κυβέρνηση, που με βάση την εντολή του λαού και την στήριξή του, καθορίζουμε το όριό μας. Δεν είμαστε κυβέρνηση μικρής, πεπερασμένης, υπό προθεσμία και υπό κηδεμονία δράσης.

Κι αυτό είναι ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό. Δεν έχει νόημα, η χώρα να πάρει μια ανάσα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, αν δεν μπορείς να κάνεις παραγωγική ανασυγκρότηση.

Χρειάζεται υπομονή μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, θέλουμε μια μεγάλη συμφωνία για τη χώρα. Η συζήτηση με εταίρους δεν θα διαρκέσει ένα τετράμηνο, τώρα μπαίνουν τα λιθαράκια για τη συμφωνία. Είμαστε αισιόδοξοι».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε προγραμματικές δηλώσεις σύμφωνα με το Σύνταγμα. Κι αν δεν προκύψει μια πρόδηλη διάσταση με το λαϊκό συναίσθημα, είναι σαφές ότι θα προσπαθήσει να ξετυλίξει τις πολιτικές της, στη διάρκεια αυτής της συνταγματικής διορίας.

«Δική μας πρόθεση είναι να υπάρξει έντιμη συμφωνία τώρα και μία πιο έντιμη το καλοκαίρι. Και να μην ισχύει το μεροδούλι, μεροφάι. Το οποίο δεν μπορεί να συνεχισθεί, ξύνοντας από εδώ κι από εκεί για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό» κατέληξε ο Υπουργός.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το Υπουργείο άνοιξε ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο έχει ως επικεφαλίδα την αποκατάσταση αδικιών στη δημόσια διοίκηση.

«Μέχρι τις 5 Μαΐου που θα ψηφισθεί, γίνεται ευρύτατος διάλογος στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή. Προσεγγίζουν ήδη τους 30 οι φορείς που έρχονται καθημερινά και μας συναντούν. O Γιώργος Κατρούγκαλος έχει την πατρότητα της πρώτης τομής που αφορά την δημόσια διοίκηση. Το νομοσχέδιο αφορά τον καθένα, που αδικήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια και δεν είναι μόνο το μνημόνιο, άλλοθι, για την κρίση, για τους διαγωνισμούς που δεν προχώρησαν, τις επιλεκτικές τακτοποιήσεις, τις διαθεσιμότητες. Βρήκαν την ευκαιρία. Με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ανοίγει σοβαρά ο δρόμος για να διορθωθούν οι αδικίες. Ακολούθως, εντός των επομένων ημερών, θα προχωρήσουμε στην διαδικασία επιμέρους διορθώσεων αδικιών. Προετοιμάζουμε ήδη και άλλο νομοσχέδιο για να διορθώσουμε αδικίες, μέσα στους επόμενους μήνες».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε εισαγωγικά στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις:

«Κι εγώ μοιράζομαι την αισιοδοξία του Νίκου Βούτση. Όλος αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε αν ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει μέσα ή έξω από το παντελόνι το πουκάμισό του, αλλά τις πολιτικές που εκπροσωπεί

Η εντολή μας είναι νωπή, θα υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία έντιμου συμβιβασμού. Διότι η μη συμφωνία δεν συμφέρει κανέναν. Είναι μια κατάσταση lose-lose. Δεν υπάρχει στο DNA της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ρήξη αλλά ο συμβιβασμός, συνεπώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος».

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία του Νομοσχεδίου:

«Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα κοινής δουλειάς και αποτέλεσμα της συναντίληψης μας. Λογικά, ο φακός της επικαιρότητας έπεσε στο τέταρτο κεφάλαιο, που αφορά την αποκατάσταση των αδικιών. Προφανώς δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε όλες τις αδικίες. Δεσμευόμαστε ότι σταδιακά, δεν θα υπάρξει ούτε μία αδικία που δεν θα αποκαταστήσουμε».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα, ότι θα αναζητούνται πλέον αυτεπάγγελτα από τις ίδιες τις υπηρεσίες του δημοσίου, όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κατά περίπτωση:

«Να περάσουμε από την εποχή του αραμπά στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Δυσκολευόμαστε αλλά αυτή η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα συμπληρωθεί με μέτρα εφαρμογής».

Πρόσθεσε ότι δύο άλλα κεφάλαια του νομοσχεδίου αφορούν βαθύτατες δημοκρατικές αλλαγές όπως και μέτρα που επιδιώκουν να μας φέρουν πίσω στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά μόνο αδικίες αλλά προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στην καθημερινότητα των πολιτών με στόχο να καλυφθούν και οι ανάγκες της διοίκησης.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι το επόμενο νομοσχέδιο θα ακολουθήσει σε διάστημα περίπου ενός μηνός:

«Επιδιώκουμε να δώσουμε ένα χτύπημα στις πελατειακές λογικές πατρωνίας. Με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, την αξιολόγηση προσωπικού».

Σε ότι αφορά την Κάρτα του Πολίτη, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «προχωρούμε ήδη σε επιμέρους πιλοτικές εφαρμογές της. Πρόκειται να εισαχθεί, αμέσως μόλις υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής της για το σύνολο της κοινωνίας».

Για την Δημοτική Αστυνομία ο Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.
«Αντί για την αρχική ρύθμιση η οποία προέβλεπε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί θα επανέλθουν όλοι, δεχθήκαμε ένας αριθμός 350 ατόμων, από τους 1540 να παραμείνει στην ΕΛΑΣ. Θα καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις ενόψει και της τουριστικής περιόδου. Οι υπόλοιποι μπορούν να επιστρέψουν στο δήμο που ανήκαν. Μπορούν επίσης να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών. Προσπαθήσαμε ο κανόνας να μην είναι η αναγκαστική επιλογή αλλά το συμφέρον των πολιτών».

Κλείνοντας την συνέντευξη Τύπου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε:

«Και στη δική μου κριτική υπήρξε καταδίκη των ΠΝΠ από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η ΠΝΠ που καταθέσαμε καλύπτει και τη συνταγματική πρόβλεψη διότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καλύψουμε την έλλειψη ρευστότητας. Το μεροδούλι και μεροφάι, που είπε ο Νίκος Βούτσης Εμείς καταθέσαμε εγκαίρως την ΠΝΠ για συζήτηση στη Βουλή, για δημοκρατικό διάλογο. Νιώθω υπερήφανος που την υπέγραψα.».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By